Ingiltere'de Milletvekillerine Yönelik Tehdit 'Önemli' Düzeyde

Ingiltere Içisleri Bakani Priti Patel, geçen hafta milletvekili David Amess'in öldürülmesinin ardindan parlamenterlerin karsi karsiya kaldigi tehdidin artik "önemli" düzeyde kabul edildigini bildirdi.

Bakan Patel, Amess'in 15 Ekim'de biçakli saldiri sonucu hayatini kaybetmesine iliskin parlamentoda yaptigi konusmada, milletvekillerine yönelik tehditlerle ilgili açiklamalarda bulundu.

Ingiliz bakan, Müsterek Terörizm Analiz Merkezince (JTAC) yapilan bagimsiz bir incelemenin ardindan "riskte bir degisiklik oldugunu" belirtti.

Patel, "Güvenilir, spesifik veya yakin bir tehdide isaret eden herhangi bir bilgi veya istihbarat görmesek de parlamentoyu, milletvekillerinin karsi karsiya oldugu tehdit seviyesinin artik önemli kabul edildigi konusunda güncellemeliyim." ifadesini kullandi.

Bu tehdidin bir bütün olarak Ingiltere'ye yönelik mevcut ulusal tehditle ayni düzeyde olduguna isaret eden Patel, "Bu nedenle, parlamentoya, birinci sinif güvenlik ve istihbarat teskilatlarimizin ve terörle mücadele polisimizin artik bu degisikligin, operasyonel duruslarina düzgün sekilde yansitilmasini saglayacagina dair garanti verebilirim." dedi.

Ingiltere'de "kritik", "ciddi", "önemli", "orta" ve "düsük" olmak üzere bes tehdit seviyesi bulunuyor.

Tehdit seviyesi, JTAC tarafindan belirleniyor. Ingiliz istihbarat kurumu MI5'in bünyesinde çalismalarini yürüten JTAC; polis, hükümet ve bazi güvenlik kurumlarinda görev yapan terörle mücadele uzmanlarindan olusuyor.

- Terör eylemi ilan edildi

1997'den bu yana milletvekili olan 69 yasindaki Amess, seçim bölgesi Essex'teki toplanti sirasinda 15 Ekim'de 12.05'te (TSI 14.05) biçakli saldiriya ugramisti.

Toplantinin yapildigi Belfairs Metodist Kilisesi'ne giren saldirgan, milletvekilini birden fazla kez biçaklamisti.

Saldiri sonrasi 25 yasindaki zanli gözaltina alinirken olayin terör eylemi oldugu açiklanmisti.

Haber ajansi PA, saldirganin Somali kökenli Ali Harbi Ali oldugunu duyurmus, terörle mücadele ekipleri zanliyla baglantili oldugu düsünülen Londra'daki bazi adreslerde arama yapmisti.

Ülkede 2016'da Isçi Partisi Milletvekili Jo Cox, seçim bölgesi Birstall'da ugradigi silahli ve biçakli saldi hayatini kaybetmisti.

Kaynak: AA