Emine Erdogan, Nijerya'da Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi'nin Açilisina Katildi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Nijerya’nin baskenti Abuja’da Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açilisina katildi. Dost ülkelerde açilan kültür merkezlerinin, iliskilere verdikleri önemin bir nisanesi oldugunu belirten Erdogan, "Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi ile Anadolu’nun bilgelik kapilarini Nijeryali kardeslerimize açiyor olacagiz" dedi.

Emine Erdogan, Nijerya'da Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi'nin Açilisina Katildi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Nijerya’nin baskenti Abuja’ya düzenledigi ziyaret kapsaminda, Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açilisina katildi.

Açilis sirasinda yaptigi konusmada, Kültür Merkezi’nin açilisini gerçeklestirmenin kendisi için büyük bahtiyarlik oldugunu belirten Erdogan, gösterdikleri misafirperverlik ve candan karsilama için sükranlarini sundu. Dost ve kardes ülkelerde açilan kültür merkezlerinin, iliskilere verdikleri önemin bir nisanesi olduguna isaret eden Erdogan, "Bu merkez ile Anadolu’nun bilgelik kapilarini Nijeryali kardeslerimize açiyor olacagiz. Türk kültürünü daha yakindan tanima imkani elde edeceginiz gibi, isterseniz Türk dili de ögrenebileceksiniz. Yunus Emre, Türk halkinin gönül tahtinda oturan bir Anadolu ozanidir. Ancak mesaji evrenseldir. Onun irfan dolu dizeleri insan sevgisini anlatir. Anadolu’da derin izler birakmis Yunus Emre’nin mesajinin, kültür merkezimiz araciligi ile Abuja’ya ulasmasi büyük mutluluk. Bugüne kadar 52 ülkede, 62 Yunus Emre Kültür Merkezi kurduk. Edebiyat, kültür ve sanat, dost ülkelerle baglarimizi kuvvetlendiren en güzel araçlar. Yunus Emre, meshur sözünde, Gelin tanis olalim, isi kolay kilalim, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz diyor. Sadeligi içinde son derece derin anlamlar tasiyan bu söz tüm kardesliklerin baslangicidir" ifadelerini kullandi. Erdogan, Kültür Merkezi’nin hayirlara vesile olmasini dileyerek, emegi geçen herkese sükranlarini sundu.

"Insan kalbinin, hiçbir tercümana ihtiyaci olmadigini görüyorsunuz"

Konusmasinda, Türkiye’nin baslattigi Afrika açilimiyla, 2005 yilindan bu yana birçok Afrika ülkesinde bulunma imkaninin oldugunu belirten Erdogan, esi Cumhurbaskani Erdogan’in birçok yurt disi ziyaretine eslik ettigini ve Afrika ülkelerine gelmeyi özellikle istedigini kaydetti.

Afrika’ya adim attigi ilk günden beri kitaya olan hayranliginin arttigini, burada birçok insanlik hâline sahit oldugunu dile getiren Erdogan, "Bu seyahatlerde, aramizdaki kültürel farkliliklara ragmen, tüm insanligin büyük bir aile oldugunu içsellestiriyorsunuz. Insan kalbinin, hiçbir tercümana ihtiyaci olmadigini görüyorsunuz. Dünyanin tüm annelerinin sevincinin de gözyasinin da ayni oldugunu anliyorsunuz. Yani insan olmanin evrenselligiyle tanisiyorsunuz. Iste bu süreçte, gönlümde birikenleri kaleme alma ihtiyaci hissettim. Basli basina bir ilham kaynagi olan Afrika’nin bendeki izlerini, yazinin kaliciligina emanet ettim. Kültürel etkilesimin insanlar arasinda nasil köprüler kurdugunu izah eder nitelikte olduguna inaniyorum" dedi.

“Afrika’yi 21. yüzyilin yükselen yildizi olarak görüyoruz”

Emine Erdogan, Afrika’nin adeta dünyanin bütün hazinelerini barindiran bir sandik olduguna dikkati çekerek, kitanin 2 binin üzerinde farkli dil ve etnik toplulugun evi oldugunu, 1 milyara askin nüfusuyla çok büyük bir potansiyelinin bulundugunu bildirdi. "Afrika’yi 21. yüzyilin yükselen yildizi olarak görüyoruz. Hak ettigi yere gelmesi için de tüm Afrika kitasiyla dayanisma halindeyiz" ifadelerini kullanan Erdogan, Türkiye’nin Afrika Kitasi’ndaki büyükelçiliklerinin sayisinin artmasinin, iliskilerin derinlestiginin ifadesi olduguna isaret etti. Erdogan, 2002 yilinda Türkiye’nin Afrika’da sadece 12 büyükelçiligi bulunurken, bugün 43 büyükelçiligin faaliyet gösterdigine dikkat çekerek, "Önümüzdeki dönemde bu sayiyi insallah 49’a çikarmayi hedefliyoruz. Ankara’daki Afrika büyükelçiliklerinin 2008 yilinda 10 olan sayisi ise 2021 yilinda 37’ye yükseldi. Türk Hava Yollarimiz da Afrika’ya olan uçuslarina yeni rotalar ekliyor. Korona virüs (Covid-19) salgini öncesi, kitada 40 ülkede 60 noktaya sefer düzenleniyordu. Seyahat yasaklarinin kalkmasiyla uçus sayimiz artiriyor ve bizler birçok noktada yeniden kavusuyoruz" ifadelerini kullandi.

"Afrika’yla olan dostlugumuz himaye ettigim birçok güzel projeye de ilham oldu"

Afrika ile olan dostlugun, birçok projesine ilham oldugunu ve Afrikali kadinlar katkida bulunmak adina için birçok adim atildiginin altini çizen Erdogan, "Afrika’yla olan dostlugumuz himaye ettigim birçok güzel projeye de ilham oldu. 2016 yilinda Ankara’da Afrika El Sanatlari Pazari ve Kültür Evi kurduk. Bu merkez sayesinde, Afrikali kadinlarin, emeklerinin tam karsiligini alabilecekleri adil bir pazar olusturduk. Literatüre kazandirdigimiz, Afrika Yemek Kültürü ve Afrika Atasözleri kitaplari ise kültürel yakinlasmamizin eseri olarak kütüphane raflarina eklendi. Her yil, 25 Mayis Afrika Günü’ne özel etkinlikler düzenliyor ve Afrika’nin daha iyi bir kita vizyonuna katkida bulunmaya gayret ediyoruz. Kitabimin satisindan elde edilecek gelir de oldugu gibi Afrika El Sanatlari Pazari ve Kültür Evi’ne aktariliyor. Umarim Afrikali kadinlarla olan dayanismamiza anlamli bir katki olur" dedi.



"Kirilgan kesimler için birçok ülkede özel yardim programlari hayata geçirdik"

Türkiye’nin Afrika’yla iliskisinin yalnizca bagis veya hibe içerikli bir zemin üzerine kurulu olmadiginin altini çizen Erdogan, kitanin gelismesi ve kalkinmasinin, dünyanin ortak gelecegi için önemine deginerek bunun için de imkanlari seferber ettiklerini kaydetti.

Insan odakli dis politika kapsaminda, Afrika ülkelerine egitim destegi verdiklerini belirten Erdogan, "Bugüne kadar ülkemiz burslarindan yararlanan Afrika ögrencilerinin sayisinin, yaklasik 14 bini bulmasi büyük mutluluktur. Dünyanin basina gelmis en büyük felaketlerden biri olan Covid-19 salgininda da gida güvenligi sikintisi çeken ülkelerin yaninda olduk. Kirilgan kesimler için birçok ülkede özel yardim programlari hayata geçirdik. Çok sevdigim bir Afrika atasözü söyle diyor, Hayirseverlik varliktan degil, kalptendir. En çok kalbimizle, Afrika’nin yaninda oldugumuzu ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar oldugu gibi, bundan sonra da kitanin baris, istikrar, refah ve kalkinmasina katki sunmaya devam edecegiz. Afrika cografyasinin basari ve mutlulugunun daim olmasini diliyorum" dedi.

Ayrica konusmasi sirasinda, programda emegi geçen herkese sükranlarini sunan Erdogan, en kisa zamanda yeniden bir araya gelme temennisini iletti.

"Yunus Emre Enstitüsü’nün dünyanin her yerinde kültüre dayali bir Türkiye gündemi olusturmasi son derece önemlidir"

Yunus Emre Enstitüsü Baskani Seref Ates de dünyanin dört bir kösesinde Türkiye’nin kültür elçiligini yapan enstitünün yeni bir merkezini Emine Erdogan’in tesrifiyle açmaktan büyük memnuniyet duydugunu belirtti.

Yunus Emre Enstitüsü’nün faaliyetlerini, Türkiye’nin uluslararasi iliskilerini daha ileri boyutlara tasimak amaciyla düzenledigine isaret eden Ates, "Zengin bir kültürel birikimine sahip olan ülkemiz, dünya gündemine kültürle, sanatla, kültürel mirasiyla gelmeyi fazlasiyla hak etmektedir. Kültür bu anlamda, ülkemizi kisir gündemlere ve yanlis algilara hapsetmek isteyen belli odaklarin oyununun bozulmasi açisindan da büyük bir islev görmektedir. Bu açidan, Yunus Emre Enstitüsü’nün dünyanin her yerinde kültüre dayali bir Türkiye gündemi olusturmasi son derece önemlidir. Türkiye’nin binlerce yillik kültürel birikimini hakkiyla temsil etmek ve insanligin yararina sunmakla görevli olan Yunus Emre Enstitüsü’nün sorumlulugunun çok agir oldugunun farkindayiz. Bu agir sorumlulugun yerine getirilmesinde, bizleri her zaman destekleyen Sayin Hanimefendiye tesekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Enstitü olarak merkez açtigimiz ülkelerde amacimiz, açik ve seffaf insani baglar kurarak gerçekçi bir Türkiye algisi olusturmak, Türkiye’nin taninirligini, bilinirligini ve itibarini artirmaktir" dedi.

Ates, 2021’in Cumhurbaskani Erdogan tarafindan "Türkçe ve Yunus Emre Yili" olarak ilan edildigini hatirlatarak, böylesine önemli bir yilda, Yunus Emre Enstitüsü’nün Abuja da açiliyor olmasinin ayrica anlamli ve degerli oldugunu vurguladi.

Yunus Emre Enstitüsü, 53 ülkede 64 merkez sayisina ulasti

Düzenlenen açilis törenine, Nijerya Enformasyon ve Kültür Bakani Lai Muhammed, Insani Iliskiler, Afet ve Sosyal Kalkinma Bakani Sadiye Umar Farouq, Nijerya Devlet Baskani Yardimcisi’nin Esi Dolapo Osinbajo ve çok sayida davetli katildi.

Törende Emine Erdogan’a, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun esi Hülya Çavusoglu ve Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in esi Sule Akar ile Yunus Emre Enstitüsü Baskani Prof. Seref Ates eslik etti. Açilisin ardindan enstitü merkezini gezen Emine Erdogan, davetlilerle hatira fotografi çektirdi. Nijerya’da düzenlenen açilis ile toplamda 53 ülkede 64 merkez sayisina ulasan Yunus Emre Enstitüsü, daha önce hizmete giren, Misir, Fas, Sudan, Güney Afrika, Somali, Senegal, Tunus ve Ruanda’dan sonra Nijerya ile Afrika’daki merkez sayisini 9’a çikardi.
Kaynak: İHA