Tunus'ta Cumhurbaskani Kays Said'in Olaganüstü Kararlari Protesto Edildi

Tunus’un güney bölgesinde yer alan ve ülkenin ikinci büyük kenti olan Safaks’ta Cumhurbaskani Kays Said’in 25 Temmuz’da aldigi olaganüstü kararlar protesto edildi.

Kent merkezinde toplanan göstericiler, “Halk darbeye karsi”, “Halk anayasanin uygulanmasini istiyor” ve “Diktatörlüge hayir” pankartlari açarak slogan atti.

Göstericilerden Aktivist Hayat el-Selyi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, “Bugün burada toplanan arkadaslarimizla anayasal kurumlarin geri dönmesi için Safaks’ta yaptigimiz ikinci protesto eylemi. Kays Said’in olaganüstü kararlarini bir an önce kaldirmasini talep ediyoruz.” dedi.

Ülkenin çesitli noktalarinda Kays Said’in olaganüstü kararlari protesto edilirken bir taraftan da destek gösterileri için çagri yapiliyor.

Tunus Halk Cephesi ve Tunus Için Ittifak partileri, pazar günü Kays Said’i desteklemek üzere taraftarlarini meydanlara davet etti.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle cumhurbaskaninin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskaninin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulunun görüsünü aldiktan sonra cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclis'e degil cumhurbaskanina karsi sorumlu olacak. Cumhurbaskani, basbakani atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyecek.

Cumhurbaskanina ayrica her türlü cumhurbaskanligi kararini halk oylamasina sunma yetkisi de verildi.

Kaynak: AA