Gazze'de Çocuklar Için Sirk Okulu Kuruldu

Israil ablukasi altindaki Gazze Seridi’nde Filistinli gençler tarafindan çocuklar için ilk sirk okulu kuruldu.

Gazze'de Çocuklar Için Sirk Okulu Kuruldu
Israil’in ablukasi altindaki Gazze Seridi’nin kuzeyinde yer alan Beyt Lahya kasabasinda Filistinli gençler tarafindan çocuklar için ilk sirk okulu kuruldu. Büyük ve renkli bir çadirin içinde egitim veren sirk okulunda, 40 çocuk egitim alirken, jimnastik ve akrobasi gibi sirk sanatlarini ögreniyorlar. Bir dönümlük arazi üzerine kurulan ve adi Gazze Yildizlar Okulu olan sirk okulunda 10 kisilik ekip çocuklara egitim veriyor.

Okuldaki egitmenler, çogunlukla Italyan gönüllüler ve profesyonellerden egitim alirken, yetenekli çocuklari tespit etmeyi ve onlarin uluslararasi sirk yarismalarina katilmasina yardimci olmayi amaçliyorlar.

Okulun kurucularindan olan Omar Mustafa yaptigi açiklamada, "Yillarca sebat ettikten sonra çocuklara egitim vermek için bu sirk okulunu kurmaya kadar verdik" ifadelerini kullanarak, "Sirk okulunun içinde 40 çocuk ve 10 egitmen var. Çocuklara akrobasi, jimnastik ve diger sirk sanatlarini nasil uygulayacaklarini ögretiyoruz" dedi.



“Çocuklarin çatismalar yüzünden maruz kaldiklari psikolojik baskilardan kurtulmasina yardimci olduk”

Gazze Seridi’nin kuzeyinde yer alan Cibaliye Mülteci Kampi’ndan 12 yasindaki Qusai Muhammed yaptigi açiklamada, akrobasi sayesinde korkularindan kurtuldugunu ve zorluklarla yüzlesme cesareti kazandigini belirtti.

Muhammed, "Eskiden bunlari sadece televizyonda seyredebiliyorduk, çünkü Gazze’nin çocuklarina nese ve eglence saçan sirk sanati ustalari yoktu. Sirk sanatlari o kadar güzel ki, onlari uygularken son derece konsantre olmak zorundasiniz. Sirk kültürünün Gazze’ye girmesi yakin zamanda oldu. Bu kültür yillar önce Gazze’ye gelince sirk sanatlarinda ustalasan ilk çocuklardan biri olarak bu kültüre katildim. Antrenörlerimiz sürekli olarak becerilerimizi gelistirmeye çalisiyor. Özellikle 2014 ve 2021 yillarinda Gazze Seridi’nde çikan savaslardan sonra çocuklarin çatismalar yüzünden maruz kaldiklari psikolojik baskilardan kurtulmalarina yardimci olmada önemli bir rol oynadik" dedi.

Palyaço sanatçisi olan Muhanned Awad ise yaptigi açiklamada, "Ben sirk okulunun palyaçosuyum, okulda çocuklari eglendirici performans sergiliyorum. Temel hedefimiz, sirk sanatlari yoluyla çocuklari ve Filistin halkini eglendirmek. Bu sanatlarda Filistin çapinda kendimizi gelistirmeyi amaçliyoruz. Gazze Seridi’nin halkinin baris içinde yasama hayal ve hedefleri oldugu mesajini dünyaya vermek istiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA