Myanmar'da Yüzlerce Mahkum Serbest Birakildi

Myanmar'da askeri yönetimin, Insein Cezaevindeki yüzlerce siyasi tutukluyu serbest biraktigi bildirildi.

Ülke basinindaki haberde, aktivistler, Insein Cezaevindeki yüzlerce siyasi mahkumun serbest birakilmasini askeri yönetimin uluslararasi camiada kaybettigi itibarini yeniden kazanma çabasi olarak degerlendirdigi belirtildi.

Haberde, serbest birakilan mahkumlar arasinda görevden alinarak hapsedilen devrik lider Aung San Suu Çii’nin parti sözcüsünün de yer aldigi ifade edildi.

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, mahkumlarin serbest birakilmasina iliskin memnuniyetini dile getirerek askeri yönetimin siyasi tutuklulari, fikrini degistirdigi için degil baski yüzünden saliverdigini ifade etti.

- Myanmar'da askeri yönetim, ASEAN Zirvesi'ne davet edilmedi

ASEAN'in dönem baskani Brunei'den cuma günü yapilan açiklamada, 26-28 Ekim'de gerçeklestirilecek ASEAN Zirvesi'ne Myanmar'in askeri lideri General Min Aung Hlaing yerine siyasi olmayan bir temsilcinin davet edilecegi bildirilmisti.

Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erywan Yusuf'un devrik lider Suu Çii ve diger tutuklu isimlerle görüsmesini yasaklamasi, kararin gerekçeleri arasinda gösterilmisti.

Myanmar'daki askeri yönetimden cumartesi günü yapilan açiklamada, Min Aung Hlaing'in zirveye davet edilmemesinden duyulan hayal kirikligi ifade edilmisti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar binin üzerinde kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA