Mardin'de Drone Ile Zirai Ilaçlama Yaparak Ürün Kaybinin Önüne Geçiliyor

Mardin’in Kiziltepe ilçesinde çiftçiler drone ile tarlalarini ilaçlamaya basladi. Bu sayede çiftçiler hem zamandan, hem ilaçtan tasarruf sagliyor. Ayrica çiftçiler, drone sayesinde traktörün ilaçlama yaparken ürüne verdigi zarardan da kurtulmus oluyor.

Mardin'de Drone Ile Zirai Ilaçlama Yaparak Ürün Kaybinin Önüne Geçiliyor
Gün geçtikçe çiftçiler teknolojik ürünlerle islerini yapmaya basladi.

Bunlardan bir tanesi de dron oldu. Kiziltepe’de çiftçiler ekinlerini drone ile ilaçlamaya basladi.

Drone sayesinde çiftçi ilaçtan ve zamandan tasarruf sagliyor. Ayrica traktörün ekine verdigi zarar da ortadan kalkmis oluyor. Türkiye genelinde drone ile ilaçlamanin yayginlasmaya basladigini vurgulayan Mekatronik Mühendisi Çaglayan Erguvan, "Su an bünyemizde 10-20 ve 30 litre cihazlar mevcut. 10 litre cihazimiz IHA-1, 20 ve 30 litre cihazlarimiz IHA-2 statüsünde. Bu cihazlar özellikle Iç Anadolu’da misirda, Çukurova’da pamukta, Güneydogu Anadolu bölgesinde misirda ve Edirne bölgesinde çeltikte çok aktif kullaniliyor. Zirai ilaçtan, zamandan tasarruf saglanmaktadir. Bunun disinda traktörle girilip tarlaya verilen zayiatin önüne geçilmektedir. Su anda misirda traktörle ilaçlama yapilsaydi, ekine minimum yüzde 5-10 zarar verilecekti. Daha fazla su ve daha fazla ilaç kullanilacakti" dedi.

Mardin’de drone ile ilaçlamayi baslatan Ziraat Mühendisi Mustafa Kilinç ise "Su an misirin boyu iki metredir, hatta 3 metreyi bulan misirlar da var. Bu misir tarlasinin içine girip zayiat verecegimiz konusuna bakmak gerekirse yüzde 5, yüzde 6’lik zarar olur. Ama dronla ilaçlamada sifir zarar, sifir zayiat olur. Ayrica ilaç ve zaman tasarrufu saglamis oluyoruz" diye konustu.

Bölge çiftçisinin önümüzdeki günlerde drone ile ilaçlamaya daha çok yönelecegi belirtiliyor.
Kaynak: İHA