Kastamonulu Muhtarlardan Sessiz Kutlama

Kastamonu’da muhtarlar, 19 Ekim Muhtarlar Günü töreninin erken saate alinmasi ve katilimin az olmasina tepki gösterdi.

Kastamonulu Muhtarlardan Sessiz Kutlama
19 Ekim Muhtarlar Günü, Kastamonu Cumhuriyet Meydaninda düzenlenen törenle

kutlandi. Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan Türkiye Muhtarlar Dernegi Kastamonu Sube Baskani Ahmet Satirgil, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Dernegi Baskani Muammer Yapicioglu ve Kastamonu Merkez Mahalle Muhtarlari Dernek Baskani Hakan Çölez, Sehit Serife Baci ve Atatürk Anitina muhtarlik çelengini sundu. Ardindan dernek baskanlari tarafindan 19 Ekim Muhtarlar Günü’nün önemini anlatan konusmalar yapildi.

Baskan Çölez’den saat tepkisi

Kastamonu’da merkezde görev yapan bütün muhtarlarla bir arada bulunmayi arzu ettigini fakat tören saatinin çok erken olmasindan dolayi katilimin düsük oldugunu söyleyen Kastamonu Merkez Mahalle Muhtarlari Dernek Baskani Hakan Çölez, “Saatin erken olmasi, havanin da soguk olmasi köylerimizdeki ve mahallelerimizdeki islerin yogunlugu bunlara engel oldu. Kendi günümüzü kutlarken bile saat ve zaman kavrami konusundaki bir takim aksakliklar bunlara sebep oldu. Önümüzdeki yilin temennisi ile insallah bunlar bir daha yasanmaz. Hem dogal afetlerle hem de salgin hastalikla mücadele etmekteyiz. Bugünün en güzel sözü siz degerli muhtarlarimizin bu süreçte muhtarlik taniminda geçen vatandasi ile mahalle sakini ile devleti arasinda köprü olmak, öncü olmak kavramidir. Yasanan bütün süreçlerde muhtarlarimiz bunu gösterdi. En uzak köyümüzden en merkezi olan mahallemize varana kadar birlik ve beraberlik çerçevesinde hastasinin, engellisinin, yaslisinin bütün ihtiyaçlarinin temini noktasinda arabanizla, zamaninizla, varinizla yokunuzla elinizden geleni yaptiniz, yapiyorsunuz. Hem merkez mahalle muhtarlarimiza hem de bütün muhtarlarimiza ayri ayri emekleri için tesekkür ediyorum. Bu güzel günü birlikte kutlamayi arzu ediyorum” dedi.



“Muhtarlik, vatandasin derdine çözüm arayan bir devlet kurumudur”

Türkiye Muhtarlar Dernegi Kastamonu Sube Baskani Ahmet Satirgil ise, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 2015 yilinda Muhtarlik Günü’nü kendilerine armagan ettigi için tesekkür etti.

“Pandemide ve afette muhtarlarin liderlik vasfi tasidigini gördük”

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Dernegi Baskani Muammer Yapicioglu ise yaptigi konusmada, “1829 yilinda 2. Mahmut tarafindan yayinlanan bir fermanla Istanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadiliklarinda, daha sonra Anadolu’da Tasköprü’de kurulan muhtarlik müessesesi 192 yildir bu topraklarda varligini sürdürmektedir. Muhtarlik müessesesi, Osmanlidan Cumhuriyete tasinan ender kurumlardan biridir. Muhtarlarimiz bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlariyla iliskilerinde araci bir rol oynarken, diger yandan da çagdas kamu yönetimi anlayisinin en temel gereksinimlerinden biri olan katilimciligin saglanmasinda önemli bir görevi yerine getirmekte, daha anlasilir bir ifade ile anlatmak istersek devletimizle vatandaslarimiz arasinda bir köprü vazifesi görmektedir. Muhtarligin 192 yillik merkezi/yerel idareyi temsil eden bir kurum olmasinin yani sira toplumsal barisin saglandigi en önemli müesseselerden biri oldugu unutulmamalidir” dedi.

Kaynak: İHA