Basbakan Kisida'dan, Alikonulan Japonlarin Dönüsü Için 'Her Türlü Firsat Degerlendirilmeli' Mesaji

Japonya Basbakani Kisida Fumio, Kuzey Kore'nin alikoydugu Japonlarin geri dönmesi için ülkesinin "her türlü is birligi firsatini degerlendirmesi" gerektigini söyledi.

Basbakan Kisida, 4 Ekim'de mecliste seçilmesi sonrasi, Kuzey Kore'nin alikoydugu Japon vatandaslarinin akrabalariyla ilk kez bir araya geldi.

Halen "kayip konumdakilerin" ülkeye geri dönmesinin yeni hükümetin "önceligi oldugunu" bildiren Kisida, alikonulma sorununun çözülmesi için "elinden geleni yapacagini" belirtti.

Birçok vatandasin "halen geri dönememesi" sebebiyle üzgün oldugunu anlatan Kisida, bu konuda ABD Baskani Joe Biden ve Çin Devlet Baskani Si Cinping'den is birligi talep ettigini aktardi.

Alikonulanlarin en yakin zamanda Japonya'ya dönmesi için Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile "ön kosulsuz" görüsmeye hazir oldugunu yineleyen Kisida, ülkesinin, "Kuzey Kore" konusunda diger ülkelerle "her türlü is birligi firsatini" degerlendirmesi gerektigini kaydetti.

Görüsmede bulunan akraba gruplarinin liderlerinden Iizuka Sigeo, basbakanlik makaminin birçok kez el degistirmesine ragmen "kat edilen ilerlemenin hayal kirikligi" oldugunu vurguladi.

Ailelerin bu sorunun "pesini birakmayacaginin" altini çizen Iizuka, sorunun çözülmesine yönelik diger ülkelerin is birligiyle "takvim belirlenmesini" istedi.

Kamu yayincisi NHK'nin, 13 yasinda kaçirildigini ve simdi 57 yasinda oldugunu bildirdigi Yokota Megumi'nin annesi de Japonya hükümetinden "halen sagliklari yerindeyken sevdigine kavusmak" istedigini ifade etti.

Kaynak: AA