ABD Menkul Kiymetler Ve Borsa Komisyonu 'Gamestop' Raporunu Yayimladi

ABD Menkul Kiymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), video oyun saticisi GameStop hisselerinde ocak ayinda yasanan oynaklik sirasinda piyasalarin iyi isledigini belirterek, açiga satisin sirketin hissesindeki benzeri görülmemis artisin ana nedeni olmadigini bildirdi.

SEC, Amerikan borsasinda GameStop dalgasina iliskin beklenen raporunu yayimladi.

Söz konusu raporda, ocak ayinda sosyal medya araciligiyla bir araya gelen bir grup küçük yatirimcinin GameStop hisseleri üzerinden profesyonel yatirimcilara karsi baslattigi meydan okuma degerlendirildi.

SEC'in raporunda, GameStop hissesindeki olagandisi oynakliga ragmen piyasanin temel altyapisinin "saglam" kaldigi belirtildi.

Raporda, GameStop'in daha önce 17 dolar civarinda olan hisse fiyatinin 400 dolara kadar çikmasinin ana nedeninin "açiga satis" olmadigi, yatirimcilar arasinda GameStop'a yönelik olumlu hissiyatin hisse fiyatindaki artista etkili oldugu aktarildi.

Bazi yatirim fonlarinin GameStop hissesinde "kisa pozisyon" yöntemiyle fiyatlarin düsüsünden para kazanmaya çalistigi yönündeki iddialara iliskin ise hiçbir kanit bulunamadigi kaydedildi.

Raporda, spekülatörlerin sosyal medyayi GameStop sirketi üzerinde olumlu bir duygu olusturmak için kullanip kullanmadigi ve hedge fonlarin hisse senedi alim satimi yapilan Robinhood ve Interactive Brokers gibi platformlara GameStop hisselerinin satin alinmasina kisitlama getirmeleri için baski yapip yapmadigina dair konularin ele alinmamasi dikkati çekti.

- GameStop olayi

Amerikan borsasinda küçük ve büyük yatirimcilar arasindaki çekisme, ocak ayinin son haftasinda GameStop hisselerindeki islemlerle gündeme gelmisti.

Yasadigi ekonomik sikintilarla borsa degeri düsen ABD'li video oyun saticisi GameStop, geçen yil sonu itibariyla hisseleri en fazla "açiga satilan" yani yatirimcilarin daha da düsecegini tahmin ettigi hisseler arasina girmisti.

Yatirim fonlarindan Melvin Capital, GameStop'in geçen yil 17-18 dolar civarinda olan hisselerinden açiga satis yöntemiyle fiyatlarin düsüsünden para kazanmaya çalismis ancak sosyal medya platformu Reddit'te bir araya gelen yatirimci grubu bu durumu fark ederek örgütlü sekilde hisse senedinde alima geçmisti.

WallStreetBets adli forum üzerinden organize olan amatör yatirimcilar, GameStop hisselerini alarak fiyatini yükseltirken, daha önce 17-18 dolar civarinda olan hisse fiyati 400 dolari asmisti.

Wall Street'in büyük yatirim sirketlerinin degerinin daha da düsecegini tahmin ettigi GameStop hisseleri, küçük yatirimcilarin yüklü alimlariyla geçen ay yaklasik yüzde 1700 deger kazanarak, yatirim sirketlerinin zarar etmesine neden olmustu.

Kaynak: AA