Yillar Önce Göç Etmek Zorunda Kaldiklari Köy Terörden Arindirilinca Geri Dönüsler Basladi

Mardin’de terörden arindirilan köye geri dönen yöre halki, yillarca uzak durduklari bölgeye milyonluk binalar dikmeye basladi.

Yillar Önce Göç Etmek Zorunda Kaldiklari Köy Terörden Arindirilinca Geri Dönüsler Basladi
Mardin’in Savur ilçesine bagli Yenilmez köyünde 90’li yillarda terör nedeniyle köy halki göç etmeye basladi.

Köy terörden arindirilip huzur ve güven ortaminin saglanmasi ile birlikte yurt içi ve yurt disina göç eden köy halki, köye geri dönmeye basladi.

Devlet tarafindan Yenilmez köyüne 10 milyon liralik yatirim yapilarak altyapi, üstyapi, su, elektrik ve çocuk parkinin yapilmasinin ardindan köy halkinin birçogu maliyeti yüksek evler yapmaya basladi.

Geri kalani ise huzur ve güven ortaminin saglanmasi ile yaz aylarinda köye tatil için geliyor. Simdi ise köylüler Avrupa’da yasayan Yenilmez köylü gençlerin geri dönmeleri için sosyal tesis yapilmasini istediklerini kaydetti.

90’li yillarda göçler basladigini söyleyen Yenilmez Köyü Muhtari Hasan Oguz, “90 ile 2000’li yillar arasinda bayagi bir göç oldu köyden. Ama su an çok sükür köylümüz gelip kendine ev yapti. Köyde huzur var. Herkes topragina geri dönüyor çok sükür. 90’li yillarda terör nedeniyle köy tamamen bosaltilmadi ama 20-30 hane tek kalmisti. Bizler köyümüzü yine terk edip gitmedik” dedi.



“Yokluk ve terörden dolayi köyün nüfusu azalmisti”

Köydekilerin yüzde 70’inin Almanya’ya göç ettigini bildiren Oguz, “Yurt içine gitti. Izmir, Iskenderun ve Adana’ya göç edenler oldu. Çok güzel su anda köyde yeni binalar dikiliyor. Çok güzel evler yapiliyor. Köyümüze çok güzel yatirimlar yapildi. Altyapi, üst yapi, içme suyu ve elektrik yapildi” diye konustu.

Herhangi bir sikintilarinin kalmadigini ifade eden Oguz, “Devlet köyümüze 10 milyona yakin yatirim yapti. Su an çok sükür köyümüz temizlendi. Bölgede terör sorunumuz kalmadi. Herkes kendine ev yapmaya basladi.

Köyde herkes geri dönecek. Köyün yüzde 90’i tarimla geçiniyor. Üzüm, arpa, bugday, kavunumuz var meshur bunlarla geçiniyoruz. Köyümüz terörden arindirildi. Geri göçler basladi.

Tatil için gelenler var. Köy 90 hanelidir, 650 nüfuslu. Yazin ikiye üçe katlanmaktadir. Köylümüz tatil için köye geliyor” seklinde konustu.

Yaklasik 30 seneden beri köyde olmadiklarini söyleyen Kadife Oguz, “Almanya’da yasiyorum. Önceden güvenlik olmadigi için biz buralara pek gelemiyorduk. Simdi çok sükür, elhamdülillah güvenligimiz saglandi. Rahatlikla, huzur içinde geliyoruz. Köyümüze çok güzel yatirimlar yapildi, degisiklikler oldu. Onlardan çok memnunuz. Yani devletimizden Allah razi olsun ve bayagi degisimler oldu. Burayi terk edip gidenler geri geldi” dedi.



“Köyde çok güzel insaatlar yapildi”

Evlerinde huzur içinde oturduklarini vurgulayan Kadife Oguz, “Yollarimiz parke yapildi. Altyapi yapildi. Elektrik, su geldi. Önceden bunlarin hiçbiri yoktu. En güzel degisiklik yani milletimin böyle huzur içinde oturup disari çikmasi. Çocuklarin o güvencesi bile bizi çok huzurlu ve mutlu ediyor. Onlarin böyle disarida oynamalari ve okula rahat gidip gelmeleri bizi bayagi etkiledi. En çok yani çocuklarimiz ve gençlerimiz için degisimler oldu” diye konustu.



“Gençlerimizin köye geri gelmesi için sosyal tesis istiyoruz”

Terör ve çevre baskisi nedeniyle 37 sene önce köyden göç eden Celal Oguz, “Önce Izmir’e sonra Almanya’ya ailemi alip gittim. Orada yasiyoruz. Göç nedenimiz daha önceki Güneydogu’nun sorunlaridir. Bu sorunlar saymakla bitmiyor. Bunun adina terör diyebilirsiniz aga baskisi, baba baskisi, abi baskisi yani çocuklugumuzu yasayamiyorduk. Ben burada kosup oynadigimi hatirlamiyorum. Su anda yapilan hizmetlerden dolayi memnunuz yeterli olmayabilir. Ama hiç yoktan yolumuz güzel yeni yapildi. Parke taslari dösendi. Altyapi getirildi.

Çocuklar için oyuncak parki yapildi. Gelen begeniyor mutlu ama biz bir istegimizi daha dile getirmek zorundayiz. Köyün istegi bu benim degil, bir sosyal tesis istiyoruz. Yerde, zeminde hazir” seklinde konustu.

Sosyal tesis için 2000 metrekarelik bir alanlari oldugunu vurgulayan Celal Oguz, “Bu vakiftir, bizde hayir amaciyla bir seyler topluyoruz ama bas edemiyoruz. Maliyeti yüksek geliyor. Biz bunlar yapildikça mesela gençlerimiz Almanya’dan geliyor. Mardin, Beyazsu, Hasankeyf ve Savur’da sosyal tesisler, çok güzel yerler var. Daha fazlasini istiyoruz Avrupa’dan gelen gençlerimizde bunlari begeniyor. Huzurlu gidiyor. Buraya alismalari için geri getirmeye çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA