Yerli Tohumluk Patates Kurakliga Ragmen Verimiyle Üreticisini Sevindirdi

Yaklasik 20 bin dekarda sertifikali tohumluk patates üretilen Sivas'ta bir firmanin 6 bin dekarda ektigi yerli tohumlukta geçen yil oldugu gibi bu yil da yaklasik 18 bin ton rekolte bekleniyor Firmanin ArGe Merkezi Genel Müdürü Mete Kaan Bülbül: 'Sivas'taki üretimimizin yüzde 80'ini yerli çesitlerle yapiyoruz, bundan dolayi da kurakliktan kaynakli verim kayiplarini çok fazla yasamadik'.

SERHAT ZAFER - Sertifikali tohumluk patates üretiminde ilk siralarda yer alan Sivas'ta, yerli çesitlerde kurakliga ragmen verim üreticiyi sevindiriyor.

Hasadin devam ettigi kentte, bu yil 70 bin dekari askin arazide ekimi yapilan yemeklik patateste yaklasik 400 bin ton rekolte bekleniyor.

Sertifikali tohumluk patateste de ilk siralarda yer alan Sivas'ta 20 bin dekarda ekim yapiliyor.

Kentte sertifikali yerli tohumluk üreten firmalardan Doga Tohumculuk, 6 bin dekarda yaptigi ekimde kurakliga ragmen geçen yilki rekolteye ulasmayi hedefliyor.

Firma; yüksek rakimi, iklim kosullari, topraklarinda hastalik bulunmamasi, su rezervinin yeterli olmasi gibi faktörler dolayisiyla Sivas'ta Doruk, Kutup, Zirve, Bahar, Kaya, Volkan Ilkmor, Maden, Yaldiz, Yanki, Yaprak, Yediveren, Ayaz, Kafkas, Altay, Aydos ve Petek adli yerli patates tohumlarini ekiyor.

Doga Tohumculuk Ar-Ge Merkezi Genel Müdürü Mete Kaan Bülbül, AA muhabirine, Sivas'in tohumluk patates üretimi açisindan önemli bir merkez oldugunu söyledi.

Sivas'ta geçen yil oldugu gibi bu sene de yaklasik 6 bin dekarda sertifikali yerli tohumluk patates üretimi yaptiklarini belirten Bülbül, Türkiye ve dünya genelinde çiftçilerin kurakliktan etkilendigine dikkati çekti.

Bülbül, sulu tarim yapan üreticilerin de bu durumdan olumsuz etkilendigini dile getirerek, "Kuraklik Türkiye genelinde büyük bir sorun olusturdu ama biz üretimle alakali önlemlerimizi aldik ve çok büyük bir verim kaybi yasamadik." dedi.

- 18 bin ton tohumluk patates rekoltesi bekleniyor

Kurakliga ragmen geçen sene oldugu gibi bu yil da yaklasik 18 bin ton yerli tohumluk patates rekoltesi beklediklerini aktaran Bülbül, "Sivas'in 1200 rakimin üzerinde olmasi, topraklarinin daha verimli olmasi, iklim yapisina göre hava kosullarinin çok sicak olmamasi tohumluk patates için Sivas'i ideal bir bölge konumuna getiriyor. Bu açidan önemli bir il. Tohumluk patates genel olarak Konya, Nigde, Sivas ve Kayseri'de üretilmekte." diye konustu.

Tohumluk patateslerin daha sonra Nevsehir'de yer alti depolarinda saklandigini belirten Bülbül, sonrasinda ise çiftçilere ve üreticilere dagitildigini kaydetti.

- "Kurakliktan kaynakli verim kayiplarini çok fazla yasamadik"

Bülbül, 20 yil önce tohumluk patates için islah çalismalarina basladiklarini ve çesitler gelistirdiklerini anlatarak, söyle devam etti:

"Bu çesitler, Türkiye'nin en yüksek verimine sahip, en kalitelisi olma özelligini tasiyor. Türkiye'nin kendi gelistirdigi, kendi imkanlariyla yaptigi çesitler. Dolayisiyla Türkiye kosullarina büyük anlamda adapte olmus ve Türkiye'nin en yüksek verimli çesitleri bunlar. Sivas'taki üretimimizin yüzde 80'ini yerli çesitlerle yapiyoruz, bundan dolayi da kurakliktan kaynakli verim kayiplarini çok fazla yasamadik. Önümüzdeki yillarda yerli çesitlerin tohumluk üretimini artirip, piyasaya sürüp çiftçilerle bulusturacagiz. Sivas tohumluk üretimi açisindan önemli bir lokasyon. Bu lokasyonun uzun yillar korunmasi ve kaybedilmemesi gerekiyor."
Kaynak: AA