Uluslararasi Kudüs Vakfindan Israil'in Seyh Cerrah'taki Ailelere 'Koruyucu Kiracilik' Önerisine Tepki Açiklamasi

'Isgal mahkemelerinin Seyh Cerrah'taki Filistinlilerin evlerine iliskin sundugu çözüm, yasal ve ulusal riskler içeriyor; reddedilmelidir'.

Uluslararasi Kudüs Vakfi, Israil Yüksek Mahkemesinin isgal altindaki Dogu Kudüs'ün Seyh Cerrah Mahallesi'nde zorla evlerinden çikarilma tehdidiyle karsi karsiya olan 4 Filistinli aileye 15 yilligina "koruyucu kiracilik" seklindeki önerisine tepki gösterdi.

Lübnan merkezli Uluslararasi Kudüs Vakfindan yapilan yazili açiklamada, "Isgal mahkemelerinin Seyh Cerrah'taki Filistinlilerin evlerine iliskin sundugu çözüm, yasal ve ulusal riskler içeriyor; reddedilmelidir." ifadesi kullanildi.

Mahkemenin önerisinin "aldatma" olarak nitelendigi açiklamada, Seyh Cerrah Mahallesi sakinlerine imkan dahilinde her türlü destegin verilmesi çagrisi yapildi.

Seyh Cerrah Mahallesi meselesinin, Filistin, Arap, Islami ve uluslararasi bir mesele haline geldigi vurgulanan açiklamada, bu meselenin salt halkin çabasina terk edilmesinin, Araplarin acziyetini yansittigi ifade edildi.

- Filistinli aileler tehcir tehdidiyle karsi karsiya

Seyh Cerrah Mahallesi'nde yillardir yerlerinden edilme tehlikesi yasayan 27 Filistinli ailenin korku ve endiseleri Israil makamlarinin baskilariyla yeni bir boyut kazandi.

Kudüs Sulh Mahkemesi, Yahudi yerlesimcilerin talebi üzerine 2019'da Seyh Cerrah Mahallesi'nde oturan 12 Filistinli ailenin evlerini yerlesimciler lehine bosaltmalari yönünde karar vermisti. Karara göre, bu ailelerden 4'ünün Ocak 2021'de evlerini bosaltmalari gerekiyordu.

Ailelerin itirazi üzerine kararin temyiz edilerek yeniden mahkeme sürecinin baslamasi kararlastirilmis ancak Israil Merkezi Mahkemesi, subat ortalarinda 4 ailenin itirazini reddetmisti.

Bati Kudüs’teki Israil Yüksek Mahkemesi (Israil'deki en yüksek yargi organi), 4 Ekim'de "Filistinli ailelerin 15 yil boyunca veya baska bir anlasmaya varilana kadar 'koruyucu kiraci' olarak taninmasi" seklinde bir öneride bulunmustu.

Mahkemenin önerisinde, evlerine el konulma tehdidiyle karsi karsiya bulunan Filistinli ailelerin bu süre zarfinda ayrica, evlerin yapildigi arazinin sahibi oldugunu iddia eden Nahalat Shimon Dernegine kira ödemesi de yer almisti.
Kaynak: AA