Türk Ve Avusturyali Müteahhitler Istanbul'da Bulustu

Türkiye Müteahhitler Birligi Baskani Erdal Eren: 'Son yillarda Türk müteahhitler, KamuÖzel Ortakligi projelerinde önemli deneyimler kazandi. Yeni pazarlara girme konusundaki tecrübemizi ve enerjimizi sizlerle paylasmaya haziriz' 'Ülkelerdeki asilama hizinin artmasi ve buna bagli olarak kisitlamalarin gevsetilmesi, kisa sürede dünyanin çesitli yerlerinde faaliyetlerimize yeniden baslamamiza yardimci olacaktir'

ISTANBUL -Türkiye Müteahhitler Birligi (TMB) Baskani Erdal Eren, son yillarda Türk müteahhitlerinin Kamu-Özel Ortakligi (PPP) projelerinde önemli deneyimler kazandigini belirterek, "Bu deneyim, üye firmalarimiza faaliyetlerinde kesinlikle rekabet avantaji saglamaktadir. Yeni pazarlara girme konusundaki tecrübemizi ve enerjimizi sizlerle paylasmaya haziriz." dedi.

Türkiye Müteahhitler Birligi ve Avusturyali müteahhitlik sektörü yetkililerinin katilimiyla "Avusturya ve Türk Insaat Sirketleri Için Üçüncü Pazarlarda Finansman ve Isbirligi Olanaklari" konulu panel düzenlendi.

Etkinligin açilisinda konusan TMB Baskani Erdal Eren, Avusturya ve Türkiye'den motivasyonu yüksek, özverili isadamlarinin etkinlik süresince üçüncü ülke pazarlarinda çesitli is birligi biçimlerini konusacaklarini ifade etti.

Eren, salginin zorlu kosullarinda Türk ve Avusturyali insaat firmalari ve iki ülkenin ihracat kredi kuruluslarinin bir araya gelmesinin önemli bir adim oldugunu ifade etti.

Mevcut is birligi düzeyini artirmaya yönelik karsilikli ilgiyi pekistirmek için ek bir adim attiklarini aktaran Eren, Gürcistan, Birlesik Arap Emirlikleri ve Polonya gibi üçüncü ülke pazarlarinda sirketlerin insaat alaninda basarili is birligi deneyimlerine sahip olduklarini hatirlatti.

Erdal Eren, Türkiye Müteahhitler Birligi olarak, Avusturyali ve Türk sirketler arasindaki is birligini gelistirmek için büyük bir potansiyel oldugunu düsündüklerini belirterek, "Türk müteahhitleri bugüne kadar 129 ülkede toplam 440 milyar dolarlik is hacmi ile 11 bin proje üstlendi. Türkiye Müteahhitler Birligi, sadece insaat alaninda degil, dogrudan yatirimlarla enerji, turizm, saglik ve ulastirma sektörlerine yapi malzemeleri imalatinda da faaliyetlerini sürdürmektedir." diye konustu.

Son yillarda Türk müteahhitlerinin Kamu-Özel Ortakligi (PPP) projelerinde de önemli deneyimler kazandigini aktaran Eren, "Bu deneyim, üye firmalarimiza faaliyetlerinde kesinlikle rekabet avantaji saglamaktadir. Yeni pazarlara girme konusundaki tecrübemizi ve enerjimizi sizlerle paylasmaya haziriz. Ülkelerdeki asilama hizinin artmasi ve buna bagli olarak kisitlamalarin gevsetilmesi, kisa sürede dünyanin çesitli yerlerinde faaliyetlerimize yeniden baslamamiza yardimci olacaktir." ifadelerini kullandi.

- "Türk müteahhitler Afrika'da öncülük edebilir, Avusturyali sirketler ise Avrupa'da destek verebilir"

TMB Baskani Eren, son raporlarin basta Afrika olmak üzere birçok ülkede üstyapi ve altyapi projelerine duyulan ihtiyacin sinyalini verdigini ifade ederek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bagimsiz Devletler Toplulugu, Orta Dogu ve Afrika'da çok aktifiz. Üçüncü ülke pazarlarina girmek için güçlerimizi birlestirebiliriz. Türk müteahhitler Afrika'da öncülük edebilir, Avusturyali sirketler ise Avrupa'da destek verebilir. Son zamanlarda birçok ülke bize yaklasti. Banglades, Endonezya, Filipinler, Sri Lanka, Türk müteahhitlik sirketlerini büyük ölçekli projeleri için teklif vermeye davet ediyor.

Bu seçenekler üzerinde birlikte çalismaya haziriz. Türk Eximbank yönetimi de sektörümüzle yakin temas halinde. Sirketlerimiz için pastayi genisletmek amaciyla Avusturyali meslektaslariyla zaten mesguller. Türk ve Avusturya firmalarinin tüm bu enstrümanlari ve alternatifleri önümüzdeki dönemde dünya pazarindaki projelerden daha fazla pay almak için kullanmasini umuyorum."

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ise Türkiye ve Avusturya'nin yakin ekonomik iliskilere sahip iki müttefik ülke oldugunu söyledi.

Güney, daha fazla küresel ekonomik ve ticari iliskiler için hala bir potansiyel olduguna isaret ederek, Avusturya'nin resmi ihracat destek kurulusu Oesterreichische Kontrollbank AG (OeKB) ve Türk Eximbank'in iki ülke arasindaki ikili ticaretin güçlenmesine katki sagladiginin altini çizdi.
Kaynak: AA