Tunus'taki Sivil Toplum Kurulusundan, Eski Cumhurbaskani Merzuki'nin Temsil Ettigi Degerlere Destek Çagrisi

Tunus merkezli sivil toplum kurulusu Arap Konseyi, Cumhurbaskani Kays Said'in "diktatörlügü" karsisinda eski Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki'nin temsil ettigi degerlere destek verilmesini istedi.

Uluslararasi Frankofon Zirvesi'ne iliskin yaptigi açiklamalardan dolayi hakkinda sorusturma açilan ve diplomatik pasaportunun iptal edilmesi yönünde talimat verilen Merzuki'ye, aralarinda siyasetçi, düsünür, hukukçu ve basin mensuplarinin da bulundugu kisilerden destek geldi.

Arap Bahari devrimlerini savunmak adina Tunus merkezli kurulan Arap Konseyinin Facebook sayfasinda 100 kisinin imzasini tasiyan bir açiklama yayimlandi.

Açiklamaya imza atanlar arasinda, Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Kerman, eski Misir Cumhurbaskani adayi Eymen Nur, eski Cezayirli diplomat Muhammed el-Arabi Zitut, eski Suriye Geçici Hükümeti Baskani Ahmed Tuma, Libya'daki eski yasama organi Libya Genel Ulusal Kongresi üyesi Muhammed Murgum yer aldi.

Arap Konseyinin açiklamasinda, "karalama ve ihanetle suçlama" kampanyalarina karsi Merzuki ile dayanisma içinde olundugu ifade edildi.

Konsey, Merzuki'nin Tunus'ta yasanan "darbeye" karsi koyma ve Anayasa'yi müdafaa etme konusunda oynadigi rolden ötürü diplomatik pasaportunun iptal edilmesi yönünde karar alinmasi ve yargilanacak olmasini kinadi.

Cumhurbaskani Said'in, Merzuki aleyhindeki kampanyalarina destek verenlerin "Körfez ülkelerinin sosyal medyadaki trolleri" oldugunu savunan Konsey, demokrasiye ve özgürlüge inananlardan, Kays Said'in hukuk kurallarini çignemesi ve Anayasa'yi hiçe saymasina karsi durmasini ve Merzuki'nin diktatörlükle mücadelede temsil ettigi degerlere destek vermesini istedi.

- Ne olmustu?

Merzuki, France 24'ün Arapça kanalinda 13 Ekim Çarsamba günü yayinlanan röportajinda, "Uluslararasi Frankofoni Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesinin darbeye destek olacagini düsündügüm için Tunus'ta zirvenin yapilmamasi için çalistim ve bu yaptigimla gurur duyuyorum." ifadelerini kullandi.

Tunus Cumhurbaskanligi Sarayinda 14 Ekim'de düzenlenen ilk Bakanlar Kurulu toplantisinda konusan Cumhurbaskani Kays Said ise "Adalet Bakanimiz'dan talep ediyorum, Tunus’un çikarlarini hedef alan diplomatik pasaport sahipleri ile ilgili sorusturma açilsin, devletin iç ve dis güvenligine kimse komplo kuramaz." dedi.

Said, yurt disinda Tunus’a komplo kuranlarin devletin iç ve dis güvenligini hedef aldigini, bu kisilerin diplomatik pasaport tasimaya haklarinin olmadigini söyledi.

Suçlamalari reddeden Merzuki ayni gün sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, ülkesinin aleyhine çalismadigini, Cumhurbaskani Said’in 25 Temmuz’da aldigi olaganüstü kararlarini darbe olarak gördügünü ve buna karsi çiktigi için hedef alindigini belirtti.

Merzuki, "Kays Said’i Tunus’un mesru Cumhurbaskani olarak görmedigim için alinan kararlarla ilgilenmiyorum." ifadesini kullandi.

Tunus Istinaf Mahkemesi Sözcüsü Habib Tarhani ise 15 Ekim'de AA muhabirine yaptigi açiklamada, Merzuki’nin France 24'ün Arapça kanalinda yayinlanan ifadeleriyle ilgili sorusturma açildigini aktardi.

Kaynak: AA