Suudi Arabistan, ABD Ile Kizildeniz'de Ortak Deniz Tatbikati Yapiyor

Suudi Arabistan, Amerika Birlesik Devletleri ile Kizildeniz'de, seyrüsefer özgürlügünü garanti altina almak amaciyla 10 günlük ortak deniz tatbikati düzenliyor.

Suudi Arabistan resmi haber ajansi SPA'nin haberine göre, Kizildeniz'de ABD ile Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri arasinda ikincisi yapilan "Mavi Muhafiz 21" deniz tatbikati pazar günü basladi.

Iliskilerin ve askeri is birliginin güçlendirilmesi ile savasa hazirlik seviyesini yükseltmek amaciyla gerçeklestirilen tatbikatin 10 gün sürecegi kaydedildi.

Açiklamada, tatbikatin "Kizildeniz'de deniz seyrüsefer özgürlügü için denizlerin, bölgesel ve uluslararasi su yollarinin korunmasi ve güvenligini saglayarak bu yöndeki yeteneklerin gelistirilmesine katkida bulunmayi" amaçladigi aktarildi.

Öte yandan, SPA'dan yapilan açiklamada, BAE'nin Zafer Hava Üssü'nde, Hava Füze Savas Merkezi 2021 tatbikatlarinin, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri ile birkaç kardes ve dost ülkenin katilimiyla basladigi belirtildi. Tatbikata Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'nin F-15SE uçak sistemiyle katildigi kaydedildi.

Açiklamada tatbikatlara hangi ülkelerin katildigi ve süresine iliskin ayrintili bilgi verilmedi.

Kaynak: AA