Sular Çekilince Ortaya Çikan Altinapa Hani Bütün Olumsuzluklara Ragmen Ayakta

Konya’da 1960’li yillarda yapilan Altinapa Baraji’nin sulari altinda kalan ve sularin çekilmesiyle 2017 yilinda tamamen görünür olan Selçuklu dönemi eseri Altinapa Hani, bütün olumsuzluklara ragmen ayakta duruyor.

Sular Çekilince Ortaya Çikan Altinapa Hani Bütün Olumsuzluklara Ragmen Ayakta
Anadolu Selçuklu Devleti Döneminde 1201 yilinda Selçuklularin önemli komutanlarindan Semseddin Altunapa tarafindan yaptirilan Altinapa Hani, Konya’da Meram Çayi üzerinde 1960’li yillarda sulama ve içme suyu temini amaciyla yapilan Altinapa Baraji’nin sulari altina kaldi. Kisin sert geçtigi, kar ve yagmurun bol oldugu zamanlarda hani görmek mümkün olmazken, kurak geçen kislardan sonra hanin üst örtü kisimlari kismen görülebildi. Son yillarda yagislarin azalmasiyla görünür olmaya baslayan Altinapa Hani, barajdaki su seviyesinin düsmesiyle 2017 yilinda tamamen görünür hale geldi. Kesme taslardan yapilan ve Horasan harciyla insa edilen Altinapa Hani, 8 asirdir bütün olumsuzluklara ragmen ayakta duruyor. Çevredeki Küçükmuhsine ve Ulumuhsine Mahallesinde yasayanlar, eskiden büyüklerinin at arabalariyla buradan geçtiklerini, karda, yagmurda, tipide mahalleye gelemeyip handa kaldiklarini, sabah geldiklerini anlattiklarini ifade ediyor.

“Seneden seneye böyle kulaklik zamanlarinda meydana çikiyor”

1960’li yillarinda hanin saglam bir vaziyette oldugunu aktaran Küçükmuhsine Mahallesi Muhtari Ali Eroglu (64), “Küçükmuhsine Mahallemize giden yol bu hanin civarindan geçiyordu. Insanlar, buradan ana asfalt olan Beysehir yoluna gidiyorlardi ama sonra Altinapa Baraji su tutmaya baslayinca han suyun içinde kaliyor. Seneden seneye böyle kulaklik zamanlarda da meydana çikiyor. Bu han tarihi bir hanimiz. Yolumuzu üst taraftan verdiler simdi biz ulasimi oradan sagliyoruz. Bizim çocukluk yillarimizda burasi isler vaziyetteydi. Fakat simdi suyun altinda kaldigi için deforme olmus, bazi yerleri yikilmis. Çok güzel kemerler var, odaciklar var, her sey meydanda yani çok güzel bir tarihi eserimiz” dedi.



“Dedelerimiz at arabalariyla buradan pancar çektiklerini geçtiklerini öyle hatirliyoruz”

Yapinin Selçuklu döneminde yapildigini ve kevgirlerinde en ufak bir bozulma olmadigini anlatan Ulumuhsine Mahallesi Muhtari Ihsan Çakir (54), “Tabii dolmus haliyle, ana taslar oldugu gibi orijinal olarak duruyor. Kireç tasindan yapmislar, betondan saglam, herhangi bir bozukluk yok. Bir iki kösesini falan hazineciler oynamis o sekilde bozukluklar var. Burasi kervan yolu. Yani eski Ipek yolu. Atlihan, Derelilerinhan, Altinapa, Hacimezar, Kizilören, Viransehir’den de Beysehir, yani gerçek Istanbul yolu. Daha önceleri dedelerimiz, babalarimiz at arabalariyla buradan pancar çektiklerini, yolun hanin dibinden geçtiklerini öyle hatirliyoruz. At arabalariyla buradan geçtiklerini karda, yagmurda, tipide mahalleye gelemeyip burada handa kaldiklari geceleyip sabah geldiklerini anlatirdi büyüklerimiz. Yani hanimiz tadilat görse iyi olur fakat tadilat görse bile sürekli su basiyor evet bu sene kuraklik olunca böyle bosta görünüyor. Ama yagmur da lazim. Bereketimiz iyi olursa belki bu imkani bulamayacagiz baharin” dedi.

Kaynak: İHA