Sudan'da Siyasi Çözüm Için Kriz Masasi Kuruldu

Sudan'da hükümet, yasanan siyasi krizin çözümü için tüm taraflardan olusan ortak kriz masasi kuruldugunu açikladi.

Basbakanliktan yapilan açiklamaya göre, Basbakan Abdullah Hamduk baskanligindaki acil kabine toplantisinda, ülkedeki krize iliskin çözüm yollari ele alindi.

Toplantida, gerek iktidar koalisyonu Özgürlük ve Degisim Güçleri ittifaki (ÖDBG) bilesenleri arasinda gerekse ÖDBG ile iktidarin askeri ortaklari arasindaki diyalogun önemi vurgulandi.

Acil görüsmede, yasanan siyasi kriz ve ülkedeki sikintilarin çözümü için tüm taraflari kapsayan ortak bir kriz masasi kurulmasina, sivil demokrasiye geçisi güçlendirmek, korumak ve istikrari saglamayi amaçlayan pratik çözümler konusunda acil bir uzlasiya varilmasi kararlastirildi.

Basbakan Hamduk, "Iktidar ortaklari arasinda son dönemde diyalogun kesintiye ugramasi ülkenin gelecegini tehdit eden bir konu. Bu nedenle degismeli, mevcut sorunlarin çözümü ve geçis döneminin diger beklentilerinin karsilanmasi için uzlasmaliyiz." ifadelerini kullandi.

Ülkenin dogusundaki hükümet karsiti protestolar ve buna bagli yasanan yakit ve gida krizine de deginen Hamduk, vatandaslarinin çikarlarini koruyan adil çözümlerin ivedilikle bulunmasi konusunda çabaladiklarini, dogudaki protestolara liderlik eden isimlerle temaslarinin sürdügünü kaydetti.

Sudan hükümetiyle bazi silahli hareketler arasinda Güney Sudan'in baskenti Cuba'da 2020'de imzalanan baris anlasmasinin bazi maddelerine itiraz eden ve hükümetin istifasini isteyen dogudaki Bica kabilesi mensuplarinin 17 Eylül'de baslayan, limanlar ve ana yollarin kapatilmasina yol açan eylemleri ülkede yakit ve gida krizine neden olmustu.

Geçis iktidarinin asker ve sivil ortaklari arasinda 21 Eylül'deki darbe girisiminin ardindan siddetlenen yönetim krizi ile birlikte ordu ve ona destek veren gruplar hükümetin feshedilmesi yönünde mesajlar veriyor.

Iktidar koalisyonu Özgürlük ve Degisim Güçleri Ittifakindan ayrilan Misak-i Vatani koalisyonunun çagrisi üzerine 16 Ekim'de Cumhurbaskanligi önünde toplanan yüzlerce kisi, yeni hükümet kurulana dek süresiz eylem baslattiklarini açiklamisti.

Ülkede Agustos 2019'dan bu yana sivil gruplar, ordu ve baris anlasmasina imza atan silahli hareketlerin iktidari paylastigi geçis dönemi devam ediyor.

Kaynak: AA