Rusya'dan NATO'ya Misilleme Açiklamasi NATO Temsilcilikleri Askiya Aliniyor

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Rusya’nin NATO daimi temsilciliklerinde görev alan 8 kisinin akreditasyonlarinin iptal edilmesine karsilik NATO temsilciligindeki faaliyetlerini Kasim itibariyle askiya alacagini duyurdu.

Rusya'dan NATO'ya Misilleme Açiklamasi NATO Temsilcilikleri Askiya Aliniyor
Belçika’nin baskenti Brüksel’de NATO’da görev yapan Rus personellerden 8’inin akreditasyonlarinin iptal edilmesine Rusya’dan misilleme geldi. Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, baskent Moskova’da düzenledigi basin toplantisinda NATO’nun karari üzerine Rusya’nin NATO Daimi Temsilciligi’nin çalismalarini 1 Kasim’dan itibaren askiya alacaklarini duyurdu. NATO’yu elestiren Lavrov, "NATO’nun adimlarina karsilik olarak temel diplomatik faaliyetlerimiz için kosul kalmadi ve NATO’nun eylemlerine yanit olarak bas askeri temsilcinin çalismalari da dahil olmak üzere NATO’daki daimi misyonumuzun çalismalarini askiya aliyoruz" dedi.

NATO’nun Rusya ile diyalog kurmasi gerektigi zaman Brüksel’deki büyükelçilik üzerinden irtibat kurabilecegini söyleyen Lavrov, "Gerek görülürse Brüksel’deki büyükelçiligimiz üzerinden irtibata geçebilirler" dedi.

Lavrov alinan kararin NATO’ya bildirilip bildirilmedigi ile ilgili soruya ise, "Daha karari bugün duyurduk. NATO Uluslararasi Sekreterligi bilgilendirildi" ifadelerini kullandi. Lavrov ayrica Moskova’daki NATO temsilciliginde görev yapan tüm çalisanlarin da akreditasyonlarinin 1 Kasim’dan itibaren iptal edildigini ifade etti.



GERILEN NATO-RUSYA ILISKILERI

Geçtigimiz 6 Ekim’de Brüksel’de NATO’da görev yapan Rus personelden 8’inin NATO tarafindan akreditasyonlarinin iptal edildigi bildirilmisti. NATO’nun akreditasyonlarin iptaline gerekçe olarak ise 8 personelin “resmi olarak bildirilmemis istihbarat elemani olarak çalismalari” gösterilmisti. Ismi açiklanmayan NATO yetkilisi, “Rus NATO Misyonu’nun beyan edilmeyen Rus istihbarat subaylari olan 8 üyesinin akreditasyonunu geri çektigimizi dogrulayabiliriz. Rusya’nin NATO’ya akredite edebilecegi pozisyon sayisini 10’a indirdigimizi de teyit edebiliriz. NATO’nun Rusya’ya yönelik politikasi tutarli olmaya devam ediyor. Rusya’nin saldirgan eylemlerine yanit olarak caydiriciligimizi ve savunmamizi güçlendirirken, ayni zamanda anlamli bir diyaloga açigiz" demisti.

Rusya’nin Brüksel’deki NATO karargahinda Rusya’nin NATO üyeleriyle temel temaslari sürdürmesi için 20 kisilik bir diplomatik misyonu bulunuyordu.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA