(Özel) 2022 Dünya Kupasi'nin Karbon Salinimini Bursali RES Firmasi Sifirlayacak

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupasi’nin karbon salinimini Bursali Alibey RES firmasi sifirlayacak. Firmanin karbon salinimina karsi ürettigi projeden elde edilen sertifikalari satin alan Katarli firma karbon salinim hakkini Dünya Kupasi’nda kullanacak.

(Özel) 2022 Dünya Kupasi'nin Karbon Salinimini Bursali RES Firmasi Sifirlayacak
Alibeyres Rüzgar Enerji Üretim Anonim Sirketi tarafindan, 2018 yili ekim ayinda devreye alinan 30 MW gücündeki Alibey RES, GCC (Global Carbon Council) standardina göre emisyon azaltim sertifikasi almaya hak kazanan dünya çapinda ilk proje oldu.

Alibey RES, devreye girdigi tarihten 2020 sonuna kadarki süreçte, yaklasik 248 milyon kWh elektrik üreterek, yaklasik 22 bin 300 kisinin neden oldugu sera gazi emisyonuna denk gelen 133 bin 667 ton emisyon azaltimi sagladi.

Projeden elde edilen azaltim sertifikalari, 2022’de Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupasi organizasyonu için salinan emisyonlarin telafisi için kullanilacak. Firma, çevresel ve sosyal faydalarinin yani sira, bir evrensel eylem çagrisi olan Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina (SKA madde 7, 8, 9, 11 ve 13) katkilarindan dolayi SDG (Sustainable Development Goals) Platin etiketi almaya hak kazandi.

Dünya Kupasi organizasyonu için Katarli firma kapiyi çaldi

2022 yilinda Katar’daki Dünya Kupasi organizasyonunda kullanilan elektrik, isiklar, elektrikli araçlar, klimalar, otomobiller, restoranlar basta olmak üzere karbon salinimina sebep olan bütün faaliyetler için devreye giren Katar devletine ait merkezi Doha’da bulunan Supreme Committee for Delivery & Legacy Government entity Qatar firmasi tahmini 200 bin ton salinimi tahmin edilen karbon gazi için Bursali Alibey RES’ten sertifika satin alip; carbon salinim miktarini sifirlayacak.

Katarli firmaya sattiklari 200 bin ton karbonun sahip olduklari miktarin yüzde 8’ine tekabül ettigini ifade eden Alibey RES Yönetim Kurulu Baskani Bursali Sanayici Isadami Ali Hazir, "Biz Balikesir, Burhaniye ile Izmir Bergama arasindaki alanda 9 adet rüzgar tribününden olusan 30 megavat gücünde rüzgar enerji santraline sahibiz. Senelik ürettigimiz elektrik karsiliginda dogaya karbon salinimi yapmadigimiz için elimizde karbon sertifikasi oluyor. Karbon salinimi yapan kuruluslar da ellerindeki karbon miktarini azaltmak için karbon salmayan firmalardan sertifika satin aliyorlar. Ayri ayri sertifikasyon sekilleri var. Bizim projemiz GCC’ den sertifika alan ilk proje. 2022’de Dünya Kupasi’nda salinacak emisyon bizim ürettigimiz proje ile sifirlanacak" dedi.



GCC standardi nedir?

GCC standardi, merkezi Katar’da olan Körfez Arastirma ve Gelistirme Kurumu (GORD) tarafindan düsük karbon ekonomisine geçisi desteklemek ve emisyon azaltimi saglayan projelerin karbon finansmanindan faydalanmasi için gelistirilen bir girisim olarak biliniyor. ICROA (Uluslararasi karbon azaltim ve offsetleme ittifaki) ve CORSIA (Uluslararasi Havacilikta Karbon Denklestirme ve Azaltma Sistemi) tarafindan da onaylanan GCC, Orta Dogu ve Kuzey Afrika’nin karbon finansmanindan daha fazla faydalanmasini hedefliyor.
Kaynak: İHA