Otomotivde Talep Artisi Çip Sorununa Takildi

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satis Üst Yöneticisi Ali Haydar Bozkurt: 'ÖTV güncellemesinin oldugu günlerde maalesef çip krizi patlayinca, fabrikalar üretime dönemeyince elimizde stok olmadan yakalandik. Tam talebin patladigi dönem ürün olmadi, sektörde böyle bir sikinti yasaniyor. Geçen yildan daha yüksek bir talep yasiyoruz aslinda' '(Çip sorunu) Sanki gelecek yilin ortalarindan sonra normale dönecekmis gibi hissediyorum ama bunlarin hiçbiri net bilgiye dayali seyler degil, sadece kisisel tahminim. Umariz ki en kisa sürede çözülür'

ORHAN YOLDAS - Toyota Türkiye Pazarlama ve Satis Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, otomotiv sektöründe geçen yildan daha fazla bir talep oldugunu ancak çip sorunu nedeniyle stoklarda yeterli araç bulunmadigi için karsilanamadigini belirtti.

Ali Haydar Bozkurt, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs sürecinde yasanan çip sorununun hala asilamadigini söyledi.

Çip tedariki sorununun son 6 ayda daha da büyüdügünü aktaran Bozkurt, "Dünyadaki bazi çip üreticilerinde yasanan üretim problemleri, üretimin yetmemesi ve birkaç çip üretimi yapan fabrikada çikan yanginlar sebebiyle giderek büyüdü. Içinden geçtigimiz süreçte maalesef artik tepe noktasina ulasti. Özellikle otomotiv sektöründe çok hissediliyor ama aslinda baska sektörlerde de etkileri devam ediyor. Su an içinden geçtigimiz süreçte bu durumun ne zaman tam anlamiyla çözülecegi konusu da maalesef henüz planlanmis degil. Herkes 7/24 çalisarak üretimin yeniden normal seyrine dönecegi süreci planlamaya çalisiyor." ifadelerini kullandi.

Su an iki senaryo üzerinde konusulduguna, iyi senaryonun birkaç ay içerisinde yavas yavas da olsa üretimin normal tempoya dönecegi, kötü senaryonun ise Aralik 2022'ye kadar bu sikintinin inisli çikisli bir üretim temposuyla devam edecegi yönünde olduguna isaret eden Bozkurt, "Su anda hangi senaryo daha yakin derseniz ben kisisel olarak ikisinin ortasinda bir yerde olacak diye hissediyorum. Sanki gelecek yilin ortalarindan sonra normale dönecekmis gibi hissediyorum ama bunlarin hiçbiri net bilgiye dayali seyler degil, sadece kisisel tahminim. Umariz ki en kisa sürede çözülür." diye konustu.

- "Bu sene geçen yildan daha fazla otomobil satilacakti"

Sifir otomobillere talep olduguna ancak bunu karsilamakta güçlük çektiklerine dikkati çeken Bozkurt, söyle devam etti:

"Çip krizi yilin yaklasik 5 ayini hem de en çok satis yapilan 5 ayini etkiledigi için su an bekledigimiz kadar yüksek adetler olmayacak gibi görünüyor. Aslinda kasim ve aralik ayinda ne kadar otomobil üretilip, bizlere ulastirilacagini bilemedigimiz için 'yil sonu su kadar adetle kapanir' diye tahmin yapmakta güçlük çekiyoruz. Geçen yila göre bir miktar daha iyi yerde kapanma ihtimali olabilir ama her sey kasim ve aralik ayinda gelecek ürün adedine bagli. Yoksa bu sene geçen yildan daha fazla otomobil satilacakti ve otomotiv pazari büyümüs olacakti aslinda.

Agustos ayinda yapilan ÖTV barem güncellemesinden sonra birçok üründe 50-60 bin lira indirim oldu, talep ciddi anlamda artti. ÖTV güncellemesinin oldugu günlerde maalesef çip krizi patlayinca, fabrikalar üretime dönemeyince elimizde stok olmadan yakalandik. Tam talebin patladigi dönem ürün olmadi, sektörde böyle bir sikinti yasaniyor. Geçen yildan daha yüksek bir talep yasiyoruz aslinda. Umariz kisa sürede sorun çözülsün ve müsterileri otomobillere kavusturalim."

- "Bugün araç bulan alsin"

Ali Haydar Bozkurt, sifir otomobil almak isteyenlere de tavsiyede bulunarak, "Içinden geçtigimiz süreçte söyle söylüyorum, bugün araç almayi düsünen birisi araci buluyorsa alsin, bu dönemi kaçirmasin. Çünkü hangi vadede araçlarin elimize ulasacagini bilmiyoruz. Araçlar elimize ulastigi dönem hangi kur seviyesinden fiyatlanacagini bilmiyoruz." dedi.
Kaynak: AA