Ortalama Menopoz Yasi 47, Erken Olursa Annelige Engel

Op. Dr. Özlem Bolayir, birçok kadinin korktugu erken menopozun annelik sansinin kaybina neden oldugunu ifade edip, ortalama menopoz yasini 47 olarak açikladi.

Ortalama Menopoz Yasi 47, Erken Olursa Annelige Engel
Medicana Sivas Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Özlem Bolayir, kadinlarin adet kanamasinin kesilmesi ve yumurtlamanin sona erdigi evre olarak tanimlanan menopoz hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Dr. Bolayir, menopoz döneminde neler yasandigi ve nelerin menopoza sebep olabildigi hakkinda da bilgiler verdi. Op. Dr. Özlem Bolayir, “Menopoz, yumurtalik fonksiyonlarinin kaybina bagli olarak oraya çikan adet kanamalarinin kalici olarak kesilmesidir. Menopoz diyebilmemiz için son adet üzerinden 1 yillik sürenin geçmesi gereklidir. Menopoz olusmadan önce 4 ila 8 yil arasi ortalama 5 yil olarak kabul edilen ve bizim perimenopoz dedigimiz bir geçis süreci yasanir. Bu geçis sürecinde kanama düzensizlikleri basta olmak üzere östrojen hormon düzeyi azalmasina bagli menopoz bulgulari izlenebilir" seklinde konustu.



Türkiye’de ortalama menopoz yasi 47

Menopoz döneminde neler yasandigina da deginen Dr. Bolayir, Türkiye’de ortalama menopoz yasinin 47 yas olarak kabul edildigini belirterek, “Sicak basmasi, kemik erimesinde hizlanma, genital alandaki hormonal çekilme ile beraber vajinal kasinma, yanma, cinsel birliktelikte agri görülebilir. Kollojen seviyesinin azalmasi ile beraber vajinal bölgeye olan idrar kesesi ve barsak sarkmalarinda artis ortaya çikabilir. Hormonal çekilmenin idrar kesesi ve idrar yollarina olumsuz etkisi ile idrar kaçirmalari olusabilir. Sik idrar yolu enfeksiyonlari görülebilir. Kalp damar sistemi hastaliklarinda artis olabilir. Türkiye’de 47 yas ortalama menopoz yasi olarak kabul ediliyor. Yasam döngümüzün fizyolojik duragi menopoz ile ilgili kadinlarin korkulu rüyasi erken menopoz dur” dedi.



Kadinlarin yüzde 1’inde görülüyor

Op. Dr. Özlem Bolayir, erken menopozun kadinlarin yaklasik yüzde 1’inde görüldügünü dile getirerek, “Erken menopoz, 40 yasindan önce yumurtalik fonksiyonlarinin durmasidir. Kadinlarin yaklasik yüzde 1’inde görülür. Tanisi hormon tahlilleri ile konulabiliyor. Ancak unutulmamasi gereken bir durum bu yas dönemindeki hastalarda yaniltici hormon dalgalanmalarinin olabilecegidir. Bu nedenle kesin tani için 40 yasindan önce 4-6 ay adet kesilmesi olan bayanlara birer ay ara ile fsh dedigimiz hormon düzeyinin 40iu/l ve üzerinde alinmasi ile konulur. Erken menopoz, bayanlara uzun vadede kemik erimesi ve kalp hastaliklari gibi yüksek riskleri tasimakta ve tabiî ki annelik sansinin kaybina neden olmaktadir” ifadelerini kullandi.

Kadinlarin korkulu rüyasi

Erken menopoza nelerin sebep olabilecegi hakkinda bilgiler veren Bolayir, “Ailede erken menopoza girme öyküsü varsa risk yüksektir. Erken menopoz sik sebeplerinden biri kalitimsal hastaliklardir. Bunlar dogussaldir ve engel olmak mümkün degildir. Ancak yasam süresince edinilen bazi durumlara erken menopoz sebebi olabilmektedir. Bayanlarda geçirilen kabakulak enfeksiyonu, tüberküloz, otoimmün hastaliklar dedigimiz vücudun kendi hücrelerine karsi bir nevi savas açtigi hastaliklar grubu da yumurtaliklari olumsuz etkileyebiliyor. Yumurtalik kisti ya da baska sebeplerle yapilan cerrahi müdahaleler, bazi kanserler nedeniyle verilmek zorunda kalinan radyasyon ve kemoterapi tedavileri de erken menopoz sebebi olabilir. Stresli ve hareketsiz yasam tarzi, çok zayif ya da kilolu olmak, sigara, bazi böcek ilaçlari ve endüstriyel kimyasallara maruz kalma, agir metallere maruz kalmada maalesef erken menopoz sebebidir" seklinde konustu.

Dr. Özlem Bolayir, erken teshisin önemli oldugunu söyleyerek, "Maalesef erken menopoza sebep olan risk faktörlerinin önemli bir kismini degistiremiyoruz. Ancak erken teshis önemli, bu sayede çocuk sahibi olmak isteyen bayanlar için yumurta dondurulmasi uygulamasi yapilabilmekte ve verilecek hormon tedavileri ile uzun süreçte görülebilecek kalp hastaliklari ve kemik erimesi gibi ciddi saglik sorunlari ötelenebilmektedir. Uzun süreli emzirme ve dogum menopoza karsi koruyucudur" dedi.

Kaynak: İHA