Myanmar Açiklamasi ASEAN, Ülkede Devam Eden Siddetin Sorumlulugunu Paylasmali

General Min Aung Hlaing, ASEAN'in Myanmar'daki muhalif gruplarin siddet kullanimini görmezden geldigini ve bu konuda sorumluluk almadigini öne sürdü.

Myanmar'daki askeri yönetimin lideri General Min Aung Hlaing, ordunun subat ayindaki darbesiyle iktidari ele geçirmesinden bu yana ülkede devam eden siddetin bastirilmasi konusundaki basarisizlikla ilgili Güneydogu Asya ülkelerinin de sorumlulugu paylasmasi gerektigini savundu.

General Min Aung Hlaing, devlet televizyonunda yayimlanan konusmasinda, ülkedeki kargasanin askeri darbeye karsi çikmak için örgütlenen gruplardan kaynaklandigini iddia etti.

Hükümetinin baris ve istikrari yeniden saglamaya çalistigini belirten Min Aung Hlaing, Güneydogu Asya Uluslar Birliginin (ASEAN) Myanmar'daki muhalif gruplarin siddet kullanimini görmezden geldigini ve bu konuda sorumluluk almadigini öne sürdü.

Ülkede devam eden siddet konusunda özellikle "gölge hükümet" olarak tanimlanan siyasi muhalefetin Ulusal Birlik Hükümeti'ni suçlayan Min Aung Hlaing, gölge hükümetle müttefik olan silahli etnik azinlik gruplari da suçladi.

Min Aung Hlaing, Myanmar'daki siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erywan'in, görevden alinarak hapsedilen devrik lider Aung San Suu Çii ve diger tutuklu isimlerle görüsmesini yasaklamasi üzerine iptal ettigi Myanmar ziyaretine atifta bulunarak, söz konusu konularin "pazarlik edilemez" oldugunu söyledi.

- Myanmar'da askeri yönetim, ASEAN zirvesine davet edilmedi

ASEAN'in dönem baskani Brunei'den cuma günü yapilan açiklamada, 26-28 Ekim'de gerçeklestirilecek ASEAN zirvesine Myanmar'in askeri lideri General Min Aung Hlaing yerine siyasi olmayan bir temsilcinin davet edilecegi bildirilmisti.

Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve Erywan Yusuf'un devrik lider Suu Çii ve diger tutuklu isimlerle görüsmesini yasaklamasi, kararin gerekçeleri arasinda gösterilmisti.

Myanmar'daki askeri yönetimden cumartesi günü yapilan açiklamada ise Min Aung Hlaing'i zirveden dislama karari nedeniyle "son derece hayal kirikligina ugradiklari" belirtilerek, Myanmar'in temsil meselesiyle ilgili tartismalar ve kararin oy birligi olmadan alindigi ve ASEAN'in amaçlarina aykiri oldugu savunuldu.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar binin üzerinde kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.
Kaynak: AA