MATSO Baskani Güngör Açiklamasi 'Manavgat Altin Susami Cografi Isaret Ile Tescillendi'

MATSO Baskani Seydi Tahsin Güngör, Manavgat Altin Susami için yapmis olduklari cografi isaret basvurusunun olumlu sonuçlandigini belirterek diger susamlardan daha kaliteli olan Manavgat Altin Susami’nin Türk Patent Enstitüsü tarafindan tescillendigini söyledi.

MATSO Baskani Güngör Açiklamasi 'Manavgat Altin Susami Cografi Isaret Ile Tescillendi'
Manavgat Susami, “Manavgat Altin Susami’ olarak Türk Patent Enstitüsü’nden cografi isaret aldi. MATSO Baskani Seydi Tahsin Güngör, Ziraat Odasi Baskani Rasim Metin ile birlikte Manavgat Altin Susami’nin cografi isaretle tescillenmesi nedeniyle bir basin açiklamasi yapti. MATSO binasinda gerçeklesen toplantiya MATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, meclis üyeleri ve 2. Meslek (Tarim ve Gida) komitesi üyeleri ile basin mensuplari katildi.

MATSO Yönetim Kurulu Baskani Güngör, Osmanli döneminde saray mutfaginda kullanilan ve 500 yil geçmisi olan Manavgat Altin Susami’na cografi isaret almak amaciyla yaptiklari müracaatin Türk Patent Enstitüsü’nce olumlu sonuçlandigini belirterek MATSO ailesi olarak bu yolculugun sonunda hedefe ulasmanin mutlulugunu ve gururunu yasadiklarini söyledi.

Manavgat adina tescil için ilk çalismanin, merhum Ahmet Boztas döneminde yapildigini dile getiren Güngör, 709 numara ile ‘Manavgat Altin Susami’nin tescillendigini kaydetti.



“MATSO Manavgat’in marka degeri ve ekonomisi için çalisiyor”

MATSO’nun, Manavgat’in marka degerinin yükselmesi ve ekonomide ürettigi katma degerin artmasi için kuruldugu günden beri var gücü ile çalistigini anlatan Baskan Güngör, ilk günkü heyecanla Manavgat’i her anlamda bir dünya markasi yapmak için durmadan, dinlenmeden çalismaya devam edeceklerini söyledi.



“Manavgat’imizda gelismesine katki yapmaya çalisiyoruz”

Güngör, “Manavgat ekonomisinin daha çok büyümesi ve ülke ekonomisine ürettigi katma degerin daha çok artmasi için turizmin yani sira tarimin da çagin gereklerine uygun yapilmasi için çaba sarf ediyoruz. Modern tarimin Manavgat’imizda gelismesine katki yapmaya çalisiyoruz. Merhum Baskanimiz Ahmet Boztas’in Manavgat’i modern tarimla tanistirmak için verdigi emek her zaman bizlere örnek olmustur. Örnek olmaya da devam edecektir. Baskanimizi rahmetle aniyoruz. Modern tarimla birlikte geleneksel tarimin inovasyonu, yeniden sekillenen dünya düzeninde rakiplerle mücadele edilebilmesi için olmazsa olmaz kosullardandir” dedi.



“Manavgat Altin Susami’nin aromasi ve yag orani yüksek”

2014 yilinda Manavgat Ziraat Odasi’nin Manavgat Altin Susaminin tescili için kendi alaninda çalisma yaparak sürece katki sagladigini ifade eden Güngör, “Manavgat’in mikro klima özelliginden ve topraginin verimliliginden kaynakli Manavgat Altin Susaminin hem aromasi hem de yag orani daha yüksektir. Diger susamlarin yag orani yüzde 40 civarinda iken Manavgat’ta yetisen susamin yag orani yüzde 60 seviyelerinde oldugu BATEM tarafindan yapilan bilimsel analizlerle de kanitlanmistir” diye konustu.



“Saray mutfagini süslüyordu”

Manavgat "Altin Susami"nin 15’inci yüzyilda Osmanli Saray mutfaginda kullanildiginin altini çizen Güngör, Osmanli döneminde saray mutfaginda susamdan yapilan tatli ve tahinin Manavgat’tan gittigine dair Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Behcet Karaca’nin doçentlik tezinde bilgiler yer almaktadir.

“Susam üreticilerine destek saglanmasi için girisimlerde bulunacagiz”

Önümüzdeki yillarda, basta susam/tahin üreticilerimiz olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluslarla birlikte yapacagimiz planlama ve projelendirme ile son yillarda azalan susam ekimini artirmak için çaba gösterecegiz. Susam üreticilerine destek saglanmasi için girisimlerde bulunacagiz. Bu vesileyle, Manavgat Altin Susami için aldigimiz Cografi Isaretin kentimize ve üreticilerimize hayirli, ugurlu olmasini diliyorum” diye konustu.



“Üretimin 5’te 1’i Manavgat’tan”

Güngör, Türkiye’de susam ekili 257 bin dekarda 19 bin ton civarinda hasat gerçeklestirildigini belirtti.

Antalya’da yaklasik 54 bin dekar alana ekilen susamdan yaklasik 4.5 ton civarinda hasat edildigine deginen Güngör, “Manavgat’ta 45 bin dekar alandan 3.8 ton susam elde edilmektedir. Türkiye’de üretilen susamin yaklasik beste biri Manavgat’tan karsilanmaktadir” dedi.



“Manavgat Altin Susami’nin diger bölgelerde yetisen susamdan farki”

Manavgat Ziraat Odasi Baskani Rasim Metin ise kilogrami 8 9 liradan satilan susam fiyatinin geçen sene 16- 17 liraya yükseldigini belirterek bu yil, fiyati revize ettirmeyi düsündüklerini kaydetti.

Metin, Manavgat Altin Susami’nin diger bölgelerde yetisen susamdan farki nedeniyle cografi isaret almaya hak kazandigindan bahsetti. Metin, “Ilçeye has özelligi olan bir ürünümüzdür, diger yerlerde Mugla’da, İçel tarafinda da yetisir ama Manavgat susaminin artisi var. Onun için cografi isaret aldi. Ziraat Odasi olarak biz üretim olarak, MATSO ise ticaret ve ekonomiye kazandirilmasi boyutunda Manavgat Altin Susami’na hak ettigi degere ulastiracagiz” seklinde konustu.



“Manavgat’in yöresel ürünleri fuarda görücüye çikacak”

MATSO Baskani Seydi Tahsin Güngör, 20 24 Ekim’de Antalya ANFAS’ta gerçeklestirilecek 11. Yöresel Ürünler Fuari’nda, Manavgat’i Manavgat Altin Susami, portakal, nar, zeytin, defne, karpuz, keçiboynuzu, muz, ejder meyvesi, avokado, mango, papaya ve pasiflora olmak üzere toplam 13 ürünle tanitacaklarini söyledi.

Güngör, “Fuar hazirligimizi tamamladik. Görsel olarak çok güzel bir stant hazirladik. Manavgat’in çok sayida yöresel ürününün yaninda bu yil cografi isaret aldigimiz Manavgat Altin Susami’ni da her zaman oldugu gibi tanitmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA