Kuraklik, Ege'nin Can Suyu Gediz Nehri'ni De Etkiledi

Manisa Ziraat Odalari Il Koordinatörü Abdullah Senol: 'Demirköprü Baraji'mizda ve Marmara Gölü'nde su kalmadi. Barajimizda su kalmadigi dönemlerde bile yeralti kaynaklarimizdan gelen sular vardi. Gediz Nehri ilk defa bu kadar kurudu' Salihli Ziraat Odasi Baskani Cem Yalvaç: 'Bu cografyada yetistirilen üzüm, pamuk, biber, zeytin, domates gibi ürünlerin hepsi su isteyen ürünler. Susuz tarim yok bizim burada. Önceki zamanlarda gördügümüz yagis ve kar yok. Kapali devre sulama sistemine bir an önce geçmeliyiz ki bizim çiftçimiz tekrar ürününü yetistirebilsin'

AHMET BAYRAM - Ege Bölgesi'nin Büyük Menderes'ten sonraki ikinci büyük akarsuyu Gediz Nehri'nde kurakligin etkisiyle yer yer sularin çekilmesi, bölge insaninin endiselerini artirdi.

Iç Bati Anadolu'da Murat, Egriöz ve Saphane daglarindan dogan, Kütahya, Usak, Manisa ve Izmir'den geçtikten sonra Ege Denizi'ne dökülen ve bölgede 1 milyon 200 bin dekar arazinin sulamasinda kullanilan nehirde, kurakligin etkileri belirgin sekilde gözleniyor.

Bölgedeki yagislar ve derelerle beslenen nehrin, özellikle Salihli ilçesinde kurulu Demirköprü Baraji'ndan sonraki bölümünde, kilometrelerce akmadigi görülüyor.

Ramsar Sözlesmesi olarak bilinen "Sulak Alanlarin Korunmasi Sözlesmesi" ile koruma altinda bulunan nehir ve havzasindaki fauna ve floranin da kuraklik ve ekolojik kirlilik nedeniyle daraldigi belirtiliyor.

- "Gediz Nehri ilk defa bu kadar kurudu"

Manisa Ziraat Odalari Il Koordinatörü Abdullah Senol, kurakligin yani sira yanlis sulama metotlari nedeniyle de nehrin kurudugunu ve yeralti suyunun derinlere indigini söyledi.

Kurumanin endise verici boyutta oldugunu aktaran Senol, "Demirköprü Baraji'mizda ve Marmara Gölü'nde su kalmadi. Barajimizda su kalmadigi dönemlerde bile yeralti kaynaklarimizdan gelen sular vardi. Gediz Nehri ilk defa bu kadar kurudu." dedi.

Tarimda geleneksel yöntemden kapali devre modern sulamaya geçisin tesvik edilmesi gerektigine isaret eden Senol, söyle dedi:

"Modern sulama sistemiyle 10 yil yetecek su, 5 yilda bitti. Su anda yagmurlarin yagmasini ve barajlarin dolmasini bekliyoruz. Bu da en az bir kaç yil sürecektir. Geldigimiz noktada havalar yagisli olmazsa seneye mahsullerde yüzde 40-50 arasinda rekolte düser. Sadece salma ve vahsi sulamadan kaynaklanan yöntemlerle sularimizi bitirdik. Gediz Havzasi'ndaki ziraat odalari ve belediye baskanlari ile hükümetimiz bir an önce önlemler almasi lazim. Bu verimli arazileri çoraklasmaya mahkum etmemeliyiz."

- "Hiç böyle bir durumla karsilasmadik"

Salihli Ziraat Odasi Baskani Cem Yalvaç da Gediz Nehri'nin bölge tarimi için önemine isarete ederek, "Maalesef çiftçimiz zor durumda, buralarda dogup büyüdügümüz için su ortami çok iyi bilen insanlariz. Hiç daha böyle bir durumla karsilasmadik. En kurak zamanlarda bile ufak bir su birikintisi, ufak bir çay akintisi gibi akinti olurdu." ifadelerini kullandi.

Kurakligin bu sekilde devam etmesi durumunda Gediz Havzasi'ndaki çiftçilerin zor duruma düsecegini belirten Yalvaç, "Bu cografyada yetistirilen üzüm, pamuk, biber, zeytin, domates gibi ürünlerin hepsi su isteyen ürünler. Susuz tarim yok. Önceki zamanlarda gördügümüz yagis ve kar yok. Kapali devre sulama sistemine bir an önce geçmeliyiz ki bizim çiftçimiz tekrar ürününü yetistirebilsin." diye konustu.

- "Kis aylarinda bile diz boyu akiyor"

Kula ilçesine bagli Yurtbasi Mahallesi Muhtari Süleyman Topdemir, Gediz'de yasanan kuraklik nedeniyle üretimde zorluklar yasadiklarina isaret ederek, söyle dedi:

"Son zamanlarin en büyük kurakligiyla karsi karsiyayiz. Yaklasik 2 aydir akmayan Gediz Nehri güz yagmurlarini bekliyor. Gediz Nehri'nin kurumasinin ardindan tarla sulamalarini, Devlet Su Isleri tarafindan yapilan sulama göletinden yapiyoruz. Benzer bir kurakligi 2007 yilinda yasadik. Gediz Nehri o zamanda iki hafta boyunca akmamisti. Eskiden asma köprüyü götürecek kadar çok akan Gediz Nehri, kis aylarinda bile diz boyu akiyor."
Kaynak: AA