Karikatürist, Yazar Yalçin Turgut Balaban Vefat Etti

Usta çizerin cenazesi Sakirin Camisi'nden son yolculuguna ugurlanacak.

Beyninde ve karacigerinde bulunan tümör nedeniyle tedavi gördügü hastanede vefat eden karikatürist Yalçin Turgut Balaban, Sakirin Camisi'nde ikindi namazini müteakip kilinacak cenaze namazinin ardindan topraga verilecek.

Balaban, Yeni Akit gazetesinde pazartesi günleri yayimlanan "Çizgilerle Haftanin Yorumu" baslikli karikatürlerin yani sira Turgut Emin mahlasiyla yazilarini kaleme aldi.

Istanbul'da dünyaya gelen Balaban, ilk ve orta ögrenimini Erenköy Zihnipasa Ilkokulu, Saint Joseph Lisesi, Eskisehir Atatürk Lisesinde tamamladi.

Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Fransiz Filolojisi okuyan usta çizer, ardindan Istanbul Iktisadi ve Ticari Ilimler Akademisinde maliye bölümünü bitirdi.

Ilk çizgileri Yesilay, Mavi Kirlangiç dergilerinde yayinlanan Balaban daha sonra Milli Gazete'de görev yapti.

Usta çizer, "Nam-i diger Cilet Kamil", "Bir garip devr-i alem" ve "Matbuistan Tarihi" adli çizgi kusaklara imza atti.

Gölge dergisini 1975'te yayina hazirlayan ve genel yayin yönetmenligini yapan Balaban, Yeni Devir gazetesini yayina hazirlayanlar arasinda da yer aldi. Balaban, Yeni Devir'de günlük siyasi manset karikatürün yani sira Küçük Büyük Adam serisini çizdi.

Necip Fazil Kisakürek'in "Kanimdan degil canimdan evladim" dedigi Balaban, usta sair ile çalisma arkadasi ve dostu oldu, Kisakürek'in vefatina kadar Büyük Dogu'da yer aldi.

Eserleri, Avrupa'da çesitli sergilerde sanatseverlerle bulusan Balaban, Türkiye Yazarlar Birligi (TYB) tarafindan 1983'te ilki gerçeklestirilen Yilin Karikatüristi ödülünün sahibi oldu.

Yalçin Turgut Balaban, 1990'da Mustafa Karahasanoglu ile haftalik Cuma dergisini yayina hazirladi, 1993'te Beklenen Vakit gazetesini yayina hazirlayan kadrodaydi. "Mümtaz Kaz" tipini çizen Balaban, yurt içinde ve yurt disinda birçok karikatür ödülüne layik görüldü.

Bir dönem haftalik mizah dergisi Filit'i çikaran Yalçin Turgut, Mesut Uçakan'in yönettigi Zeynepler Ölmesin filminde de basrol oynadi.

Kaynak: AA