Karadeniz Hamsisi Yüzleri Güldürüyor

Havalarin sogumaya baslamasi ile sogumaya baslayan Karadeniz balikçilarin yüzünü güldürmeye basladi.

Karadeniz Hamsisi Yüzleri Güldürüyor
1 Eylül itibariyle açilan av sezonu hiz kesmeden devam ediyor. Sezonun basinda istavrit ve mezgit baliginin bol oldugu Karadeniz’de simdi de hamsi boy göstermeye basladi.

Tekneleri ile denize açilan Rizeli balikçilar, sonarlarla baligin oldugu bölgeyi belirledikten sonra balik tutma islemine basliyor. Balikçi motorunun borda kismina bagli olan kayik önce denize indiriliyor. Düzenli bir sekilde istiflenen agin bir ucu kayiga veriliyor ve kayik denizin içerisinde yuvarlak bir halka olusturacak sekilde agi sererek baligin korkmamasi için oradan uzaklasiyor.

Agin alt kisminin birlesmesini bekleyen balikçilar bu süre zarfinda dinleniyor. Agin alt kismi birlestiginde, yani ag serildikten saatler sonra yine agi seren kayik ile vinçten sarkitilan ipler aga kancalar ile takiliyor. Vinç bir yandan agi çekerken bir yandan da agin birbirine dolanmamasi için balikçilar büyük bir emek harcamak kaydiyla motora çekilen agi istifliyor.

BALIK ÖNCE AYIKLANIYOR

Balik su üstüne çiktiginda ise boyu yasal boyutun üzerinde emin olunuyor ve bu kez motorda bulunan bir makine ve makinin ucuna takili hortum marifetiyle denizin içerisinde ki balik vakumla motora aliniyor. Islem burada da bitmiyor. Bu kez motorda bulunan bir baska makine tarafindan balik denizin içerisinden gelen diger yabanci maddelerden ayiklanarak motorun içerisinde bulunan havuzlara dökülüyor.

TASIYICI MOTOR ÇAGRILIYOR

Havuzlarda biriken baliklar bu kez kasalara doldurularak yardimci bir motor çagriliyor. Motorun balik tutmaya ara vermemesi için çagrilan tasiyici motor, balikçi motorunun yan kismi yani bordasindan yanasarak sabitleniyor ve tutulan balik tasiyici motora nakil ediliyor. Nakil isleminin ardindan ise tasiyici motor karaya yanasarak üzerinde ki baligi tirlara, buradan da gidecegi sehirlere gönderiyor.

“INCESINI AYIRIRSIN KASALARSIN”

Balik tutma yöntemlerini anlatan Makine Mühendisi Isa Sanli “Agin altini iki taraftan birlesecek, en sonda da makaradan geçerek kayigin içine düsecek. Belirli bir süre sonra 40-45 dakika sonra hep birlikte bocilikte toplanacagiz. En zevkli ani ise fishboomunu atarsin, yukariya verirsin baligi incesini ivir zivirini ayirirsin kasalarsin, sonra tezgâhlarda vatandasa sunarsin baligi” dedi.



“HAMSI GAYET GÜZEL, 2-3 KASA BOS KALDI”

Hamsinin güzel oldugunu, gece boyunca ag sererek tuttuklari hamsiyi vatandasla bulusturmak için karaya yanastiklarini dile getiren Kaptan Abdullah Aydin “Hamsi gayet güzel 2-3 kasa bos kaldi. Sabah 8.00’a kadar biz ag sermeye devam edecegiz. Tuttugumuz hamsileri balik hallerine gönderecegiz. Ondan sonra da insallah vatandasimizin sofrasina taze taze gidecek” seklinde konustu.

(Osman Kubilay Küçükmustafa/IHA)
Kaynak: İHA