Havalarin Sogumasiyla Aktarlarda Kis Mesai Basladi

Son yillarin en sicak ve kurak sonbaharini yasayan Denizli’de, havalarin sogumaya baslamasiyla birlikte grip ve soguk alginligindan korunmak isteyenler aktarlara yöneldi.

Havalarin Sogumasiyla Aktarlarda Kis Mesai Basladi
Son yillarin en sicak ve kurak sonbaharini yasayan Denizli’de aylardir beklenen yagislar Ekim ayinin ortasinda geldi. Yagislarin düsmesinin ardindan hava sicakliklari da hissedilir seviyede azalarak, mevsim normallerine geriledi. Soguklarin kendini hissettirmeye baslamasiyla birlikte bagisiklik sistemini güçlendirmek isteyenler, soguk alginligindan korunmak için bitkisel ürünler satan aktarlarin yolunu tuttu. Sonbaharda soguk alginligi ve gripten korunmak için kis çayi, ada çayi, zencefil ve ihlamur gibi birçok çesit ürüne talep artmaya basladi.



Yer yil oldugu gibi havalarin sogumasiyla birlikte çay ve baharat satislarina taleplerin çogaldigina isaret eden aktar Ibrahim Balbay, sonbaharda vatandaslarin en çok ada çayi ve ihlamuru tercih ettigini belirti. Balbay, “Kis mevsimine yavas yavas girmek üzereyiz çay ve baharat satislarimiza talepler çogaldi. Kekik olsun zencefil ve tarçin gibi ürünlerimize talep artmaya basladi.

Fiyatlarimizda yüzde 30 ile 40 arasinda artis var. Bu fiyat artislari mürsitlerimize de yansiyor. Yagmurun yagmamasi, afet ve sel yasanmasi gibi olaylar üretimi engelliyor. Papatya, kekik ve adaçayi ürünlerini de bulmakta baya bir zorlandik. Yazdan kisa dogru ilerlemeye basladik. Vatandaslarimiz ve müsterilerimize kendilerine siki baksinlar. Su anda pandemi dönemindeyiz, mümkün oldukça bitkisel ek takviyeli ürünler kullanmaya gayret göstersinler. Her seyden önce doktorumuz ama bitkilerle de bu zor dönemleri atlatilabilir. Adaçayi ve ihlamur üsütmeye birebir geliyor. Kekik ve zencefil bunlari kullanarak da bu durumlarin üstesinden gelinebilir” diye konustu.



Soguklar artinca bitkisel çay almak için aktara gelen Abdi Adak ise, ani degisen hava sicakliklarin kendisini hasta ettigini söyledi.

Bunun üzerine bitkisel dogal çaylara yöneldigine dikkat çeken Adak, “Su anda havalar da bir sicak bir sogukluk var. Bizlerin üsütmemize ve hasta olmamiza neden oluyor. Kendimize dikkat etmemiz gerekiyor. Bitkisel çaylar da dogal kendimiz yetistirip, toplayip ve içmek daha dogru. Ben kendim kekik yetistiriyorum. Ihlamurum var. Toplayip kurutup evde bulunduruyorum. Bence bitkisel çaylari kullanmamiz gerekiyor. Sagligimiz için ilaçlari bile dogadaki bitkilerden yapiyorlar. Bu çaylar daha da koruyucu. Herkesin kullanmasini tavsiye ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA