Erken Menopozda Kemik Erimesi Ve Kalp Hastaligi Riski Uyarisi

Medicana Sivas Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Özlem Bolayir, birçok kadinin korktugu erken menopozun uzun vadede kemik erimesi ve kalp hastaliklarina neden olabilecegini bildirdi.

Bolayir, yazili açiklamasinda, menopozun kadinlarin adet kanamasinin kesilmesi ve yumurtlamanin sona erdigi evre oldugunu, bu duruma menopoz denilmesi için son adet üzerinden 1 yil geçmesi gerektigini belirtti.

Türkiye’de ortalama menopoz yasinin 47 olarak kabul edildigini aktaran Bolayir, erken menopozun ise kadinlari yaklasik yüzde 1’inde görüldügüne dikkati çekti.

Bolayir, sunlari kaydetti:

"Erken menopoz, kadinlarda uzun vadede kemik erimesi ve kalp hastaliklari gibi yüksek riskleri tasimaktadir. Erken teshis bu anlamda çok önemli. Bu sayede çocuk sahibi olmak isteyen bayanlar için yumurta dondurulmasi uygulamasi yapilabilmekte ve verilecek hormon tedavileri ile uzun süreçte görülebilecek kalp hastaliklari ve kemik erimesi gibi ciddi saglik sorunlari ötelenebilmektedir. Uzun süreli emzirme ve dogum, menopoza karsi koruyucudur."

Kaynak: AA