Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi '(Ticaret Hacmi) 500 Milyon Dolar Hedefine Ulasmak Için Müsterek Gayret Sarf Etmeliyiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Angola’da düzenledigi basin toplantisinda, “Türkiye ziyaretinde bahsettigimiz 500 milyon dolar hedefine ulasmak için müsterek gayret sarf etmeliyiz” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Afrika ziyaretleri kapsaminda ilk duragi olan Angola’da temaslarini sürdürüyor. Baskent Luanda’da Angola Devlet Baskani Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafindan resmi törenle karsilanan Erdogan, daha sonra Angolali mevkidasi ile görüsme gerçeklestirdi. Erdogan, görüsmenin ardindan Lourenço ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda, “Cumhurbaskani düzeyinde gerçeklestirdigim bu ilk ziyaret, Türkiye-Angola dostlugunun yeni bir nisanesidir” dedi.

Ikili görüsmede savunma sanayi ve terörle mücadele alaninda ilisiklerin ayrintili bir sekilde ele alindigini kaydeden Erdogan, “Son dönemde iliskilerimizin kazandigi ivme sevindiricidir. Afrika ile iliskilerimizde Afrika’nin sorunlarina Afrika tarafindan çözümler bulunmasi, dayanisma, kazan-kazan gibi ilkeler temelinde her alanda bütüncül bir ortaklik yaklasimiyla hareket ediyoruz. 3.Türkiye-Afrika Is forumunu 21-22 Ekim’de Istanbul’da düzenleyecegiz. Foruma Angola’yi temsilen Sanayi ve Ticaret Bakaninizin katilacagini memnuniyetle ögrendim” ifadelerini kullandi.

Gelecek yil 11-13 Mart tarihlerinde yapilacak Antalya diplomasi forumuna Angola’nin katilim göstermesinden de memnuniyet duydugunu sözlerine ekleyen Erdogan, konusmasini su sekilde sürdürdü:

“Ticaret hacmi bu yilin ilk 8 ayi itibariyle 132 milyon dolar olarak gerçeklesmistir. Türkiye ziyaretinde bahsettigimiz 500 milyon dolar hedefine ulasmak için müsterek gayret sarf etmeliyiz. Ankara’da kabul ettiginiz özel sektör temsilcilerimizden bazilari Angolali muhataplariyla ortaklik sözlesmelerini imzalamalari karsilikli olarak yatirimlarin artmalarina yardimci olacaktir. Ulastirmadan, tarima, yenilebilir enerji, elektrik ve konut projelerine kadar genis bir alanda önemli firmalarimizin somut çalismalari ikili iliskilerimiz güçlendirme yönündeki kararliligimizdir. THY, 13 Ekim’den itibaren Angola’ya dogrudan uçuslara basladi.



“Isbirligimizi gelistirmeye haziriz”

Vize serbestisine deginen Erdogan, “Egitim alaninda 44 ülkede faaliyet gösteren Maarif Vakfi eli ile isbirligimizi gelistirmeye haziriz. Korona virüs salgini saglik alaninda küresel dayanismaya ne kadar ihtiyaç duyuldugunu bir kez daha gösterdi. Saglik alaninda isbirligi anlasmasi, tecrübe paylasimimizi ve dayanismamizi gelistirecek, kurumsallastiracaktir. En kisa zamanda imzalanmasinda fayda görüyorum. Türk özel sektörü hastane insasi ve yönetiminden, ilaç satisi üretimine kadar genis bir yelpazede isbirligine hazir. 3 ay gibi kisa bir sürede karsilikli olarak gerçeklestirdigimiz bu tarihi ziyaretin hayirlara vesile olmasini diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA