BM, Nijerya'da 'Sivil Ortak Görev Gücü'nü, 'Çocuk Asker Kullananlar' Listesinden Çikardi

Birlesmis Milletler (BM), terör örgütü Boko Haram ile mücadelede Nijerya ordusuna bagli "Sivil Ortak Görev Gücü"nü (CJTF), "çocuk asker kullananlar" listesinden çikardi.

BM Abuja ofisinden yapilan açiklamada, BM Genel Sekreterliginin, Çocuklar ve Silahli Çatisma hakkindaki raporunda CJTF'yi, çocuk asker kullananlar listesinden çikardigi belirtildi.

BM Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) Borno Ofisi Saha Müdürü Phuong Nguyen, konuya iliskin yaptigi açiklamada, UNICEF'in, BM'nin kararini memnuniyetle karsiladigini ifade etti.

Nguyen, bu kararin, silahli gruplari çocuklari savasçi olarak kullanmaktan ve askere almaktan caydirmaya yönelik bir dizi çabanin ilk adimi oldugunu söyledi.

Bu kararin, Nijeryali çocuklar için önemli oldugunun altini çizen Nguyen, "CJTF'yi, gelecekte çocuklarin kötü yoldan kullanilmasini önlemek için ofislerinde çocuk koruma birimleri kurmaya çagiriyorum." dedi.

BM, 2017'de, ülkenin kuzeydogusunda terörle mücadele amaciyla kurulan milis kuvvet CJTF'yi Afrika'daki çocuklari savasçi olarak kullanan silahli gruplar arasinda listeledi.

Nijerya'da 2000'li yillarin basindan beri varlik gösteren terör örgütü Boko Haram'in 2009'dan bu yana düzenledigi kitlesel siddet eylemlerinde 20 binden fazla kisi öldü.

Örgüt, 2015'ten bu yana ülkenin sinir komsulari Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldirilar gerçeklestirdi. Örgütün Çad Gölü Havzasi'ndaki saldirilarinda en az 2 bin kisi hayatini kaybetti.

Ülkede terör saldirilari ve çatismalar nedeniyle yüz binlerce kisi göç etmek zorunda kaldi.

Kaynak: AA