ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Mevkidasi Juansher Burchuladze Ile Gürcistan'da Bir Araya Geldi

Gürcistan’a resmi seferde bulunan ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Gürcistanli mevkidasi Juansher Burchuladze ile Gürcistan Savunma Bakanliginda bir araya geldi.

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Mevkidasi Juansher Burchuladze Ile Gürcistan'da Bir Araya Geldi
ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Gürcistan’in baskenti Tiflis’e geldi. Savunma Bakani Lloyd Austin’e Gürcistanli mevkidasi Juansher Burchuladze tarafindan resmi karsilama töreni düzenlenirken, sonrasinda ikili görüsme yapildi. Gürcistan Savunma Bakanligindan taraflarin görüsmesine iliskin yapilan açiklamada, “Gürcistan-ABD stratejik ortakligi ve ortak demokratik degerlere dayali ikili isbirligi, Karadeniz ve bölgesel güvenlik, Gürcistan Savunma Kuvvetlerinde ABD destekli dönüsüm süreci ve Gürcistan’in NATO üyeligine ABD desteginin devami konulari ele alindi. Toplantida ayrica NATO ve Gürcistan arasindaki isbirligi, ABD ve Gürcistan’in tatbikatlari ve Karadeniz Güvenlik Konseptinin pratikte uygulanmasina iliskin beklentiler de konusuldu. Toplantinin sonunda Juansher Burchuladze, ittifakin gelecekteki bir üyesi olarak Gürcistan’in savunma yeteneklerini gelistirmeye hizmet eden kritik stratejik, basarili ve büyüyen isbirligi için Gürcistan adina Lloyd Austin’e tesekkür etti” sözlerine yer verdi.

“Austin’in ziyareti Gürcistan halkina ABD’nin Gürcistan’i desteklediginin açik bir isareti oldugunu ve bölge için Bati’nin tüm Kafkasya’ya büyük ilgi gösterdigi anlamina geldigini ve kimsenin Gürcistan halkini NATO’ya katilmaktan engelleyemeyecegini” kaydeden Bakan Burchuladze, ABD hükümetinin Gürcistan’in egemenligi, toprak bütünlügü ve Avrupa-Atlantik emellerine verdigi sürekli destek için tesekkür etti.

Basina kapali geçen görüsmenin ardindan kameralar karsisina geçen bakanlar Gürcistan’in savunma yeteneklerini güçlendirmeyi hedefleyen mutabakat imzalayarak basin açiklamasinda bulundular.

Burchuladze, "Ülke, bölge ve dünyadaki ana tehditleri ve zorluklari gözden geçirdigimiz önemli bir toplanti gerçeklestirdik. Karsilikli güvene dayali stratejik ortakligimizin hiçbir zaman simdiki kadar güçlü ve çok yönlü olmadigini kaydettik. Güçlü bir ortaklik, hem ülkenin istikrarli gelisimine hem de bölgede baris ve güvenligin korunmasina katkida bulunur. Ayrica, uluslararasi misyonlara uzun yillara dayanan katkilarimizin bir sonucu olarak kazanilan tecrübeyi, dünya güvenligini desteklemek için ordularimiz arasinda yillar içinde gelisen karsilikli saygi ve dostlugu da müzakere ettik” diye konustu.

Austin ise “ABD, Gürcistan’a güçlü bir stratejik ortak olarak çok deger veriyor. Gürcistan’in egemenligine ve toprak bütünlügüne olan destegimiz degismedi. Gürcistan Savunma Hazirlik Programini kesinlikle bir üs olarak kullanacagiz ve Gürcü savunma sektöründeki kurumsal reformlari desteklemeye, etkili çevreleme ve savunma için gerekli yetenek ve kabiliyetleri güçlendirmeye devam edecegiz. Gürcistan’in NATO ile birlikte çalisabilirligini de destekleyecegiz. Gürcistan Savunma Bakanligi, Gürcistan Silahli Kuvvetlerinin modernizasyonu ve gelistirilmesi ile bu girisimi tesvik edecek ve ortak çikarlarimizi tesvik edecek ve gelecekte ortakligimizi daha da güçlendirecegiz. Ayni zamanda, Gürcistan hükümetinin ülkenin demokrasisini güçlendirmesi ve Gürcistan’i Bati’ya yaklastirmak için gereken temel reformlari gerçeklestirmesi gerekiyor” seklinde konustu.

"Güney Kafkasya ülkeleri bölgesel isbirligini güçlendirmeli"

Gazetecilerden 3+3 isbirligi formatina iliskin gelen soruyu yanitlayan Pentagon yetkilisi, “3+3 platformuna Gürcistan topraklarinin yüzde 20’sini isgal eden Rusya’nin, herhangi bir isbirligi biçiminden bahsetmeden önce 2008 ateskes anlasmasi kapsamindaki yükümlülüklerini yerine getirmesi daha iyi olur. Güney Kafkasya ülkelerinin isbirligi yapmasi ve bölgesel isbirligini güçlendirmesi daha iyi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA