Yerli Ve Yabanci Turistlerin Gözdesi 'Safran Tarlalari' Ilçe Turizmini Hareketlendirdi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeslesen safran bitkisi tarlalarini görmek isteyen ziyaretçilerin artmasi ilçe turizmini hareketlendirdi.

Yerli Ve Yabanci Turistlerin Gözdesi 'Safran Tarlalari' Ilçe Turizmini Hareketlendirdi
Safranbolu’da, 20 çiftçi tarafindan 53 dekar alanda agustos ayinda ekimi yapilan safranin hasadi ekim-kasim aylarinda boyu 15-30 santimetre uzunluga geldiginde yapiliyor. Bu yil 15 gün erken çiçek açan safran 60 bin liralik fiyatiyla dünyanin en pahali baharati olarak biliniyor. Mor renkli ve hos kokulu çiçekler açan safran bitkisini yerinde görmek isteyen yerli ve yabanci turistler ilçeye akin ediyor. Türkiye ve dünyanin birçok yerinden turistler safran tarlalarina gelerek, hasat yapip, fotograf çektiriyor.

Osmanli döneminden kalma han, hamam, cami, çesme, konak ve köprü gibi tescilli yapilariyla kültür turizminin önemli noktalarindan olan Safranbolu turizmi safran tarlalarina düzenlenen turlarla birlikte hareketlenmeye basladi.



“Neden pahali oldugunu buraya gelince anladik”

Ankara’dan turla birlikte safran tarlalarini görmek için gelen Kerime Çiftçi, safranin saglik açisindan faydasini ögrenince önemini daha çok anladiklarini belirterek, “Zaten yetismesi çok zor ve nazik. Hep pahali deriz safrana ama neden pahali oldugunu buraya gelince anladik. Bir daha da pahali dememek lazim bunu burada gördük. Safranbolu zaten çok degerli. Çok büyük kültürel hazineye sahip” dedi.

Zonguldak’tan dünyanin en pahali baharatinin hasadini izlemeye tarlalarini görmeye geldiklerini ifade eden Doktor Berna Öz, “Ilk defa geliyorum. Çok memnun kaldim. Böyle güzide bir degerlerimizi gördügümüz için çok memnun kaldik. Safranbolu çok güzel. Kahverengi tabelasiyla bir farkli turizm bölgesi oldugunu bize anlatmisti. Kendine has yapi ve dokusu var. Tekrar gelmeyi düsünüyorum kesinlikle” diye konustu.



“Arayip gelmek isteyen çok kisi var”

IHA muhabirine konusan ilçenin en büyük safran üreticisi Ismail Yilmaz, safranin geçen yila göre 15 gün önceden çiçek açtigini dile getirerek sunlari söyledi: “Bununla beraberde turizm hareketlendi. Geçen hafta bayagi bir misafirimiz vardi. Bu hafta da oldukça daha yogun. Önümüzdeki hafta da Safran Festivali var. Daha yogun geçecegini düsünüyorum. Çünkü arayip gelmek isteyen çok kisi var. Bu da bizim için güzel bir sey.”

“Sehre gelen turist de çogaldi”

Gastronomi turizminin Safranbolu’da çok iyi bir yerlere geldigini aktaran Yilmaz, “Ben ayrica Turizm Isletmecileri Dernegi yönetimindeyim. Buradan dogru da biliyorum turizm yogunlugunu. Safran tarlalarini görmeye gelmek isteyenler çogaldikça sehre gelen turist de çogaldi. Yatanlarin sayisi artti. Oteller doluyor ve esnaf kazaniyor. Safran çok önemli bir bitki. Daha adini duymayan, duyup da görmeyen ve merak eden insanlar var. Çünkü dünyanin en pahali baharati safran bitkisi. Bunun yaninda kokusu çok güzel, çayini içmek isteyenler var. Sirf bunun için Safranbolu’ya gelmek isteyenler var. Biz de elimizden geldigince anlatiyoruz” ifadelerini kullandi.

Yilmaz, safranin sahada görsel olarak çok güzel görüntü olusturdugunu ve fotograf kulüpleri ile foto safaricilerin tarlaya gelip saatlerce fotograf çektiklerini kaydetti.



“Bu yil Arap ülkeleri çok yogun”

Safran tarlalarina bu yil Arap ülkelerinin yogun ilgi gösterdigini anlatan Yilmaz, “Bunun yaninda yabanci müsteri çok fazla. Hem safrani görmek hem de ürün çesitleri almak için gelenler var. Bu yil Arap ülkeleri çok yogun. Dubai, Katar, Kuveyt buna benzer ülkeler çok yogun geliyor bu sene. Avrupa’dan ise Belarus, Fransa, Ispanya gibi ülkelerden gelen var” seklinde konustu.

Kaynak: İHA