Yedisu Horoz Kuru Fasulyesine Gelen Tescil Üretimi Artirdi

Bingöl'de yaklasik 4 aylik emegin ardindan hasadina baslanan, asirlik ata tohumundan elde edilen cografi isaret tescilli Yedisu horoz kuru fasulyesinde rekolte geçen yila oranla yüzde 50'nin üzerinde artis gösterdi Yedisu Kaymakami Mehmet Kaya: 'Kooperatiflesme ve paketleme tesisi anlaminda Bakanliga sundugumuz projelerimiz var. Güzel günler bölgeyi bekliyor' Tarim ve Orman Il Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Veysel Kitay: 'Ürünümüz iyi fiyata pazarda alici buluyor. Toptan pazarlama konusunda firmalarla, büyük marketlerle görüsmelerimiz sürüyor' Çiftçi Cemal Su: 'Tarim ve Orman Müdürlügünün katkilariyla üretimi yaklasik 80 tona çikarmayi düsünüyoruz'

RIDVAN KORKULUTAS - Bingöl'ün Yedisu ilçesinde üretilen ve bu yil tescillenen Yedisu horoz kuru fasulyesinde yasanan rekolte artisi üreticinin yüzünü güldürdü.

Haziran ayinda ata tohumlarindan ekimi yapilan, Perisu Çayi'ndan gelen dogal su ile yetistirilen horoz çesidi kuru fasulyenin, Kaymakamlik ile Tarim ve Orman Il Müdürlügünün çalismalari sonucu bu yil mart ayinda cografi isaret alarak tescillenmesinin ardindan üretim alani 200 dekardan 350 dekara yükseldi.

Asirlik ata tohumundan üretilen, yaklasik 20 dakikada pismesi, kabuklanma yapmamasi ve lezzeti ile büyük ilgi gören kuru fasulyede yaklasik 4 ay süren emegin ardindan hasada baslandi.

Tarim ve Orman Il Müdürlügünün, tescilin ardindan, bölgede üretiminin artmasi ve pazar agi olusturulmasi adina yürüttügü çalismalar ve üreticiye sundugu yüzde 75 hibe ile tohum destegi sonuç verdi.

Horoz çesidi kuru fasulyenin üretim alaninin genislemesinin yani sira geçen yila oranla rekoltesinde yüzde 50'nin üzerinde artis saglandi.

- Bos kalan arazilerde horoz kuru fasulyesi üretilecek

Yedisu Kaymakami Mehmet Kaya, AA muhabirine, horoz kuru fasulyesine cografi isaret tescil belgesi verilmesinin hem üreticilere hem de tüketicilere büyük avantajlar sagladigini söyledi.

Devletin de bu noktada üreticileri tesvik ettigini dile getiren Kaya, Devlet Su Isleri Genel Müdürlügünün yatirimlariyla da bölgede üretimin artis gösterdigini belirtti.

Kaya, beklentilerinin üretimin sürdürülmesi olduguna isaret ederek, "Pazar bu anlamda açildi. Çiftçilerimizle toplantilar yapiyor, neler yapilabilecegini konusuyoruz. Kooperatiflesme ve paketleme tesisi anlaminda Bakanliga sundugumuz projelerimiz var. Dolayisiyla güzel günler bölgeyi bekliyor diyebilirim." dedi.

Üreticilerin hem tohum anlaminda tesvik edildigini hem de bölgede yaklasik 10 bin dekar alanda kapali sulama sistemine geçildigini dile getiren Kaya, ovada bos kalan arazilerde horoz kuru fasulyesi üretilecegini bildirdi.

Kaya, bu fasulye çesidinin bölgede üretilen tarim ürünlerinin basinda geldigine dikkati çekti.

- "Toptan pazarlama konusunda görüsmelerimiz sürüyor"

Tarim ve Orman Il Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Veysel Kitay da ilde 200 dekar olan üretim alaninin bu yil 350 dekara yükseldigini belirterek, pazar sorunu kalmadigini aktardi.

"Ürünümüz iyi fiyata pazarda alici buluyor. Toptan pazarlama konusunda firmalarla, büyük marketlerle görüsmelerimiz sürüyor. Bunu daha da çesitlendirerek, üreticimizin ürününü en iyi fiyattan elden çikarmalarini planliyoruz." diyen Kitay, çiftçilere 2022'de hasat harman makinesi, eleme makinesi ve tohum destegi verilmesi için hazirladiklari projeyi Bakanliga sunduklarini ifade etti.

- "Geçen yil bir, bu yil iki tarlada ekim yaptim"

10 yil önce Aydin'dan köyüne dönen ve çiftçilik yapan Cemal Su, horoz çesidi kuru fasulyenin geçmisinin 100 yila dayandigini anlatarak hala ayni tohumla üretim yaptiklarini belirtti.

Toprak yapisi, suyun isisi ve iklimin fasulyenin kalitesini artirdigini dile getiren Su, Tarim ve Orman il ve ilçe müdürlüklerinin sundugu destekle üretim yaptiklarini kaydetti.

Su, "Daha önce pazarlama sorunumuz vardi, bu sene bu sorunu yasamayacagiz. Desteklerinden dolayi kendilerine tesekkür ederiz. Geçen yil yaklasik 30 ton üretmistik. Tarim ve Orman Müdürlügünün katkilariyla üretimi yaklasik 80 tona çikarmayi düsünüyoruz. Geçen yil bir, bu yil ise iki tarlada ekim yaptim." seklinde konustu.

Kaynak: AA