Yalova'nin Gemi Ve Yat Ihracati 9 Ayda Yaklasik Yüzde 53,5 Artti

Türkiye'nin gemi ve yat sektörüne büyük katki saglayan Yalova'nin bu sektördeki 9 aylik ihracati 378 milyon 582 bin dolara ulasti.

CEM SAN/SITKI YILDIZ - Türkiye'nin gemi ve yat sektörünün 9 aylik ihracatinin yaklasik yüzde 40'i Yalova'dan gerçeklestirildi.

AA muhabirinin Türkiye Ihracatçilar Meclisi kayitlarindan yaptigi derlemeye göre, Türkiye'nin ocak-eylül döneminde gemi ve yat sektörü ihracati, geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 7,1'lik artisla 921 milyon 859 bin dolardan 987 milyon 213 bin dolara ulasti.

Sektör dis satiminin yarisini karsilayan Istanbul'un 2020'nin 9 ayinda 600 milyon 261 bin dolari gören ihracati, bu yilin ayni döneminde yüzde 19,1'lik düsüsle 485 milyon 865 bin dolara geriledi. Istanbul, Türkiye'nin toplam gemi ve yat ihracatindan yüzde 49,21 pay aldi.

Istanbul'u sektörel anlamda yakindan takip eden Yalova'nin ocak-eylül dönemi ihracati, geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 53,5 artisla 246 milyon 675 bin dolardan 378 milyon 582 bin dolara çikti. Yalova'nin, sektörün toplam ihracatindan aldigi pay ise yüzde 38,34 olarak gerçeklesti.

- Aslan payi Norveç'in

Sektör, ocak-eylül döneminde en fazla ihracati Iskandinav ülkelerinden Norveç'e gerçeklestirdi. Norveç'e 9 aylik dönemde yapilan ihracat, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 52,1'lik yükselisle 213 milyon 989 bin dolardan 325 milyon 460 bin dolara çikti.

Bu ülkeyi, yüzde 20'lik artis ve 79 milyon 324 bin dolarla Malta, yüzde 706'lik artis ve 56 milyon 889 bin dolarla Fransa takip etti.

- "Tersanelerimiz Rusya için de gemiler insa etmeye basladi"

Yalova Altinova Tersane Girisimcileri Sanayi Ticaret ve Anonim Sirketi Müdürü Ayhan Kayatürk, AA muhabirine, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle geçen yil uluslararasi dolasimda kisitlamalar oldugunu hatirlatti.

Tersanelerde de salginla ilgili siki tedbir aldiklarini ve bu nedenle üretim hizinin biraz yavasladigini aktaran Kayatürk, "Bu duruma ragmen Türkiye geneli gemi ve yat ihracati 1 milyar 375 milyon dolar gibi bir rakamla basarili bir sekilde tamamlanmisti. Bu yil hem uluslararasi dolasim sorunu azaldi hem de biz Kovid-19 tedbirlerine ragmen çalisma hizimizi korumayi ögrendik, tecrübe kazandik. Dolayisiyla bu sene çok daha fazla üretiyoruz. Ilk 9 ayda yüksek oranda bir artis sagladik. Yil sonu itibariyla da geçen seneki toplam ihracat rakamimizi geçebilecegimizi öngörüyoruz. Buradan özellikle saglik ekiplerimizin, mobil asi ekiplerimizin gelip tersanelerimizde yerinde hizmet vermesi bütün isçilerimizi üretim hizini düsürmeden asilamalari çok faydali oldu." diye konustu.

Kayatürk, yilin 9 ayinda geçen yilin ayni dönemine göre Yalova'nin gemi ve yat ihracatinda çok büyük bir yükselme görüldügünü belirterek, sunlari kaydetti:

"Türkiye gemi-yat ihracatinin yaklasik yüzde 40'ini Yalova'nin üretip ihraç ettigini görüyoruz. Bizim gemi üretip ihraç ettigimiz ülkeler, dünyanin denizcilik anlaminda önde gelen ülkeleri. Genelde Kuzey Avrupa ülkeleri. Bunlarin da basinda Norveç geliyor. Tersanelerimiz yakin dönemde Kuzey Avrupa ülkelerine ilave olarak Rusya'dan da siparis almaya, Rusya için de gemiler insa etmeye basladi."
Kaynak: AA