Tunus'ta Eski Bakan Kara Para Aklama Süphesiyle Gözaltina Alindi

Tunus'ta is adami, milletvekili ve eski Insan Haklari, Sivil Toplum ile Anayasal Kurumlar Arasi Iliskiler Bakani Mehdi bin Garbiyye'nin, kara para aklama süphesiyle gözaltina alindigi belirtildi.

Baskent Tunus'taki Ilk Derece Mahkemesi Iletisim Ofisinden yapilan yazili açiklamaya göre, Ekonomik ve Mali Yargi Birimi Savciligi, Bin Garbiyye'nin vergi suçlari ve kara para aklama süphesiyle gözaltina alinmasina karar verdi.

Bin Garbiyye gözaltina alinirken, jandarmaya bagli Ekonomik ve Mali Suçlarla Mücadele Merkez Birimi olayi arastirmak üzere görevlendirildi.

Bin Garbiyye'nin avukati konuya iliskin açiklama yapmadi.

Tunus'taki CA Bizerte Futbol Kulübünün de baskani olan Bin Garbiyye'nin, Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasiyla, diger milletvekilleri gibi meclis üyeligi dondurulmustu.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskani'nin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulunun görüsünü aldiktan sonra cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclise degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu oldu. Cumhurbaskani, basbakani atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyebiliyor.

Tunus’ta Basbakan Necla Buden Ramazan tarafindan 11 Ekim’de olusturulan yeni hükümet, Cumhurbaskanligi Sarayi'nda yapilan yemin töreninin ardindan göreve basladi.

Kaynak: AA