Sudan Kongre Partisi Açiklamasi Halk, Despotlugun Geri Gelmesini Kabul Etmeyecek

Sudan Kongre Partisi Genel Baskani Ömer ed-Digeyr, halkin despotlugun geri gelmesini ve darbe çagrilarini kabul etmeyecegini söyledi.

Iktidar koalisyonu Özgürlük ve Degisim Güçleri Ittifaki üyesi Digeyr, Sudan resmi haber ajansi SUNA’da yayimlanan açiklamasinda, geçis döneminin gidisatinin tek bir yönde olmasi gerektigini, bunun da sivil demokratik dönüsüm oldugunu belirtti.

Digeyr, iktidar koalisyonundan ayrilan ve Misak-i Vatani adiyla yeni bir olusum kuran gruplarin destekçilerinin Cumhurbaskanligi Sarayi önündeki oturma eylemleriyle ilgili olarak, “Siyasi farkliliklar normaldir ancak diyalog yoluyla çözülebilir.” degerlendirmesinde bulundu.

Devrime karsi atilan adimlara barisçil direnis araçlariyla karsi koyacaklarini belirten Digeyr, "Sudan halki despotlugun geri gelmesini ve darbe çagrilarini kabul etmeyecektir.” ifadesini kullandi.

Bu ayin basinda iktidar koalisyonu Özgürlük ve Degisim Güçleri ittifakina bagli bir grup siyasi parti ve silahli hareket, mevcut hükümetin ülkenin tamamindaki gruplari temsil etmedigi iddiasiyla geçis dönemini yönetmek için Misak-i Vatani adli olusum baslatmisti.

Yeni olusum, iktidardaki koalisyonun genisletilmesi ve mevcut hükümetin istifasini talep ediyordu.

Misak-i Vatani olusumuna destek veren binlerce eylemci dün Cumhurbaskanligi Sarayinin önünde hükümet feshedilene kadar süresiz oturma eylemi baslatmisti.

Sudan'da 21 Eylül’deki darbe girisiminin ardindan geçis iktidarinin asker ve sivil bilesenleri arasinda siddetlenen yönetim krizi sonrasi ordu, hükümetin feshi ve bazi sivil yöneticilerin görevden alinmasina yönelik mesajlar veriyor.

Ülkede Agustos 2019'dan bu yana sivil gruplar, ordu ve baris anlasmasina imza atan silahli hareketlerin iktidari paylastigi geçis dönemi devam ediyor.

Kaynak: AA