Soguk Havalarin Aranan Lezzeti Bozada Üretim Sezon Açildi

Bazi tahillarin hamurunun eksitilmesiyle yapilan, besleyici özellige sahip ve kis mevsiminin vazgeçilmez içecekleri arasinda yer alan bozada üretim sezonu basladi.

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaklasik bir asirdir boza üreten ailenin dördüncü kusak temsilcisi Abdullah Mercan, AA muhabirine, 1917 yilinda Yugoslavya'dan göç eden büyük dedesinin üretimi baslatarak 1923'te resmilestirdigini söyledi.

Kendilerinin de bu isi çocuklarina devredeceklerini aktaran Mercan, söyle konustu:

"Havalarin sogumasiyla boza sezonunu baslattik. Kis aylarinin vazgeçilmez içecegi bozanin çok çesitli faydalari vardir. Boza fermente oldugundan çok sayida faydali bakteri üretiyor. Kemik yapisini güçlendirir, emziren annelerde sütü artirir, zihin açikligi saglar. Boza zengin karbonhidrat ve B12 vitamini bakimindan çok yararlidir. Boza eksidiginde bazi tüketiciler bozuldugunu zannederek içmezler ama aslinda eksi boza bagirsak hareketlerini daha çok hizlandirir ve içenlerin soguk alginligina yakalanmalarinin önüne geçer. Denemelerini tavsiye ederim."

Mercan, bozanin, ilçenin cografi tescilli ürünü "Bilecik Pazaryeri helvasi" ile tüketildiginde tadina doyum olmadigini vurguladi.

Ürünlerini Istanbul, Izmir, Ankara, Bursa ve Eskisehir basta olmak üzere birçok ile gönderdiklerini ifade eden Mercan, bozada bugday kullanmadiklarini, glüten içermediginden çölyak hastalarindan da talepler geldigini anlatti.

Tüketicilerden Betül Er de bozanin sifa ve enerji kaynagi bir içecek oldugunu belirterek, "Bozayi yaninda helva ve leblebiyle düzenli olarak tüketiyoruz. Herkese tavsiye ederim." dedi.

Kaynak: AA