Mahkeme Yasli Çiftin Ayagina Gitti

Çorum’da hakim, katip ve mübasirden olusan mahkeme heyeti, saglik sorunlari nedeniyle taraf olduklari durusmaya katilamayan 81 yasindaki Ergin çiftinin 60 kilometre uzakliktaki evine giderek ’evde adalet hizmeti’ kapsaminda ifadelerini aldi.

Mahkeme Yasli Çiftin Ayagina Gitti
Insan Haklari Eylem Plani’nda da benimsenen hedeflerden biri olarak yer alan adalete erisimin güçlendirilmesine yönelik uygulamalarin yayginlastirilmasi ve erisilebilir adaletin esit bir sekilde saglanmasi amaciyla engelliler, yaslilar ve yataga bagimli hastalara iliskin adli süreçlerin adliyelere gelmelerine gerek duyulmaksizin bulunduklari yerlerden dogrudan ya da görüntülü iletisim teknolojileri kullanilarak yürütülmesi hedefleniyor. Ceza Muhakemesi Kanunu da hastalik veya engelleri nedeniyle durusmaya katilmasi mümkün olmayan vatandaslarin mahkemelerce evlerinde dinlenebilmesine olanak sagliyor. Adalet hizmetlerinde memnuniyetin arttirilmasina katki saglayan ‘evde adalet hizmeti’ uygulamasi Çorum’da da gerçeklesti. Çorum 1’inci Agir Ceza Mahkemesi’nde ’yagma’ suçundan açilan ve 1 tutuksuz sanigin yargilandigi davada sikayetçi Hasan Ergin ile tanik esi Fatma Ergin, durusma için adliyeye çagrildi. Ancak yasliliga bagli saglik sorunlari yasayan çift, mazeret bildirerek adliyeye gidemedi. Bunun üzerine mahkeme, Adalet Bakanliginca uygulamaya konulan ’evde adalet hizmeti’ kapsaminda çiftin evlerinde ifadelerinin alinmasini kararlastirdi. Karar üzerine agir ceza mahkemesi üyesi 2 hakim, katip ve mübasirden olusan mahkeme heyeti, kent merkezine 60 kilometre uzakliktaki Ortaköy ilçesinde kirsal bölgede ikamet eden çiftin yasadigi eve gitti. Çiftin ifadelerini alan heyet, sonra Çorum Adliyesi’ne döndü.

Evine gelen mahkeme heyetine ifade veren Hasan Ergin, verilen hizmetten çok memnun kaldiklarini, karsilarinda hakim ve diger görevlileri görünce mahcup oldugunu söyledi.

Esi Fatma Ergin ise, “Iyi ki hakim ve savcilarimiz var. Durusmaya gidemedigimiz için onlar evimize geldiler, Allah razi olsun” dedi.

Kaynak: İHA