Lübnan'daki 17 Ekim Protestolarinin 2. Yilinda Beyrut'ta Yürüyüs Düzenlendi

Lübnanlilar, hükümetin WhatsApp kullanimlarini vergilendirme plani üzerine 17 Ekim 2019'da patlak veren protestolarin 2. yilinda baskent Beyrut'ta yürüyüs düzenledi.

Kentin farkli bölgelerinden Sehitler Meydani'na gelen eylemciler Iran karsiti pankartlar tasiyip sloganlar atti. Göstericiler daha sonra 4 Agustos 2020'de büyük patlamanin meydana geldigi Beyrut Limani'na dogru yürüyüse geçti.

AA muhabirine konusan göstericilerden Joseph Ahmed, "Yöneticilerin hepsi yolsuzluga bulasmis. Bu sistemi degistirmeye kararliyiz. Barisçil yollarla mücadelemize devam edecegiz." dedi.

Sii partilere, Hizbullah ve Emel taraftarlarina geçen hafta düzenlenen saldirilara iliskin ise Ahmed, Lübnan'in tüm bilesenlerinin barisçil bir sekilde yasamasini arzuladiklarini söyledi.

Sii parti mensuplarinin gösterilere katilmamasi ise dikkati çekti.

- Lübnan'daki Ekim 2019 gösterileri

Lübnan'da hükümetin anlik haberlesme uygulamasi WhatsApp kullanimlarini vergilendirme plani üzerine 17 Ekim 2019'da ülke genelinde gösteriler düzenlenmisti.

Hükümet, ülkede gittikçe derinlesen ekonomik krizin yükünü hafifletmek için böyle bir vergilendirme planina gittigini belirtse de halkin sokaklara dökülmesini engelleyemedi.

Eylemciler o dönem sadece WhatsApp vergilerine karsi ayaklanmadi, yillardir yönetimi paylasan mezhep temelli siyasi partilerin sorunlara çözüm bulamamasi, yolsuzluk, artan ekonomik sikintilar, elektrik kesintileri, toplanamayan çöpler ve temel kamu hizmetlerindeki yetersizlik gibi nedenlerle de sokaklara indi.

Yasanan toplumsal hareketlenme, artan kitlesel gösteriler ve eylemcilerin meydanlari terk etmemesi üzerine Basbakan Saad el-Hariri 29 Ekim 2019'da istifa etti.

Kaynak: AA