Güven Mektubu Sunmayan Fransa'nin Belarus Büyükelçisi Sinir Disi Edildi

Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko’ya güven mektubu sunmayan Fransa’nin Belarus Büyükelçisi Nicolas de Lacoste sinir disi edildi.

Geçtigimiz yil aralik ayinda Fransa’nin Belarus Büyükelçisi olarak göreve baslayan Nicolas de Lacoste görevlendirmenin ardindan Belarus Disisleri Bakani Vladimir Makei’ye güven mektubunu sundu. Bu seremoninin ardindan göreve baslayan Büyükelçi Lacoste, sonrasinda Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko’ya güven mektubunun kopyasini sunmadi. Büyükelçinin güven mektubunu sunmamasi üzerine Belarus ile Fransa arasinda diplomatik kriz patlak verdi. Belarus, Büyükelçi Lacoste’nin ülkeden ayrilmasini istedi.

Lacoste, bugün Belarus’un baskenti Minsk’ten ayrilarak ülkesine döndü. Fransa’nin Belarus Büyükelçiligi’ndeki diplomatik kaynaklar, Büyükelçi Lacoste’nin ülkeden ayrildigini ve Fransa’nin duruma iliskin yarin detayli açiklama yapacagini aktardi.

Belarus’ta 9 Agustos 2020’de yapilan devlet baskanligi seçimlerini ülkeyi 27 yildir yöneten Lukasenko kazanmis, ülkenin muhalif adaylari seçimlere hile karistirildigini savunarak destekçilerini sokaga davet etmisti. Belarus’ta aylarca süren protesto gösterilerinde binlerce kisi yaralanmis yine binlerce kisi gözaltina alinmis bazi göstericiler de polisle çatisirken yasamini yitirmisti. Avrupa Birligi (AB), Belarus’ta yapilan seçimlerden sonra Lukasenko iktidarini tanimadiklarini duyurmustu. Belarus’ta yasanan iç siyasi gerilim nedeniyle hala Belarus ile Avrupa ülkeleri arasinda diplomatik gerilim devam ediyor.
Kaynak: İHA