Çin, Tayvan Bogazi'na Savas Gemisi Gönderen ABD Ve Kanada'yi Kinadi

Çin Halk Kurtulus Ordusu (PLA), ABD ve Kanada'yi geçen hafta Tayvan Bogazi'na savas gemisi gönderdikleri gerekçesiyle kinadi.

Çin Küresel Televizyon Aginin (CGTN) haberine göre, PLA Güney Hareket Merkezi Komutanligi Sözcüsü Kidemli Albay Si Yi, ABD ve Kanada'nin bölgeye savas gemisi göndermesine iliskin açiklama yapti.

Si, söz konusu adimin "provokatif" oldugunu vurgulayarak, bunun bölgesel baris ve istikrara ciddi manada zarar verdigini kaydetti.

Her türlü provokatif girisime karsilik vermeye hazir olduklarina isaret eden Si, savas gemilerinin bogazdaki seyirleri boyunca hava ve deniz kuvvetleri tarafindan gözlemlendigi bilgisini paylasti.

PLA'ya ait 52 savas uçaginin 1 Kasim'da Tayvan’in Hava Savunma Tanimlama Sahasi (ADIZ) ilan ettigi bölgeye girmesinin ardindan ABD muhrip gemisi USS Dewey, Kanada firkateyni HMCS Winnipeg ile Tayvan Bogazi'ni geçerek Çin'in bu adimina cevap vermisti.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisim Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulunda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan’in kendi topraklarinin parçasi oldugunu savunuyor. Çin, bogaz ve çevresindeki askeri varliginin yani sira Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Kaynak: AA