Britanya Müslüman Konseyi, Ingiliz Milletvekilinin Öldürüldügü Biçakli Saldiriyi Kinadi

Ingiltere'nin en büyük Müslüman sivil toplum platformu Britanya Müslüman Konseyi (MCB), iktidardaki Muhafazakar Parti milletvekili David Amess'in hayatini kaybettigi biçakli saldiriyi kinayarak, bunun demokrasiye yönelik yapildigini belirtti.

MCB Genel Sekreteri Zara Muhammed, saldiriya iliskin yaptigi yazili açiklamada, "Daha fazla bilgi ortaya çiktikça ve çok fazla spekülasyon devam ettikçe, MCB'nin bu sogukkanli cinayeti mümkün olan en güçlü terimlerle kinamadaki konumu açiktir. Bu ve benzeri alçak suçlarin failleri, cinayetin ve masumlarin öldürülmesinin hiçbir hakli gerekçesi olmadigini bilmelidirler." ifadelerini kullandi.

Demokrasinin canliliginin, seçilmis temsilcilere erisilebilirlige bagli oldugunu belirten Muhammed, geçen 5 yilda iki milletvekilinin görevlerini yerine getirirken öldürüldügüne tanik olduklarini dile getirdi.

Muhammed, kamu göreviyle görevlendirilen kisilerin, güvenliklerine yönelik bu tür ciddi tehditlerle karsilasmadan topluluklarina hizmet edebilmesi gerektigini, bu nedenle söz konusu kisilerin güvenliginin daha iyi saglanmasi için atilan adimlari memnuniyetle karsiladiklarini kaydetti.

Hayatini yitiren her iki milletvekilinin katillerinin, yalnizca yasamin kutsalligini tamamen göz ardi etmekle kalmadigini, ayni zamanda toplumda bölünme yaratma arzularinda da birlestigini söyleyen Muhammed, bu kisilerin basarili olmalarina izin vermeyeceklerini bildirdi.

Zara Muhammed, su ifadeleri kullandi:

"Yerel olarak, Sir David, Müslüman topluluklarin bir dostuydu. Bayram kutlamalarina ve Southend'deki Essex Jamme Camii'nin büyük açilisina katilarak, çalismalarinda camileri ve Müslüman kuruluslari desteklemek için her zaman istekliydi. Ulusal olarak, Sir David toplumda pek çogumuzda yanki uyandiran davalari savundu. Kalplerimiz ve en derin taziyelerimiz, Sir David'in esi ve çocuklarina, ayrica onun yorulmak bilmeyen çalismasiyla hayatlarina dokunan tüm ailesine, arkadaslarina, meslektaslarina ve toplum üyelerine gitmeye devam ediyor."

- Biçakli saldiri

1997'den bu yana milletvekili olan 69 yasindaki Amess, seçim bölgesi Essex'teki toplantisi sirasinda 15 Ekim'de 12.05'te (TSI 14.05) biçakli saldiriya ugramisti.

Toplantinin yapildigi Belfairs Metodist Kilisesi'ne giren saldirgan, milletvekilini birden fazla kez biçaklamisti.

Essex polisi, saldiri sonrasi 25 yasindaki bir kisinin gözaltina alindigini duyurmustu.

Londra Polis Teskilati Komiser Yardimcisi ve Terörle Mücadele Ulusal Koordinatörü Dean Haydon, olayin terörizm baglantili oldugunu belirtmisti.

Haydon, ilk sorusturmanin, saldirinin dini asiricilikla baglantili bir motivasyonu bulunabilecegini gösterdigini ifade etmisti.

Ülkede 2016'da Isçi Partisi Milletvekili Jo Cox, seçim bölgesi Birstall'da ugradigi silahli ve biçakli saldiri sonucu hayatini kaybetmisti.

Kaynak: AA