'Beyaz Altin'in Sofralara Uzanan Yolculugu Basladi

Çorum’un Osmancik ilçesinde ’beyaz altin’ olarak adlandirilan çeltigin hasadi basladi. Rekolteden memnun olduklarini söyleyen üreticiler, maliyetlerin artmasi sebebi ile pirincin fiyatinin da yükseldigini söyledi.

'Beyaz Altin'in Sofralara Uzanan Yolculugu Basladi
Çorum’un Osmancik ilçesinde yilda 25-30 bin ton üretilen ve binlerce ailenin de geçim kaynagini olusturan çeltigin hasadina baslandi. Ülkedeki pirinç ihtiyacinin yüzde 5’ini karsilayan ’Osmancik97’ pirinci, Osmancik’ta yasayan ailelerin önemli gelir kaynaklarindan birisini olusturuyor. Pirincin ’pirlanta’ ya da ’beyaz altin’ olarak adlandirildigi Osmancik’ta çeltik hasadi sonbaharin gelmesi ile basladi.

Mayis ayinda ekinde ekilen ve olgunlugunu yaklasik 5 ayda tamamlayan çeltik, biçerdöverlerle hasat edilmeye baslandi. Hasat edilen çeltikler daha sonra kurutulma isleminden geçirilecek. Son asamada ise pirinç fabrikalarina satilan çeltikler, kabuklarindan ve kepeklerinden ayrilip satisa hazir hale getirilecek. Rekoltenin yüksek olmasi sebebi ile üreticisinin yüzünü güldüren Osmancik pirincinin Çorum’da 8 TL, Istanbul ve Ankara gibi büyük sehirlerde ise yaklasik 14 TL’den satildigi belirtildi.

Rekoltenin bu yil yüksek olmasina ragmen üreticiler artan maliyetlerin kendilerini etkiledigini ifade etti.

Tadi ve lezzetinin çok güzel olmasi sebebiyle Türkiye’de marka olan ’Osmancik97’ pirincinin zorlu bir üretim sürecinin oldugunu söyleyen Hüseyin Gündem, “Üreticiler olarak rekolteden memnunuz. Fiyatlardan memnun degiliz. Maliyetler çok yüksek oldugu için çeltik fiyatlarinin yüksek olmasini isterdik. Gübre fiyatlari geçtigimiz yil 130 TL’ydi, bu yil 350 lira. Maliyetlerdeki artis devam ederse ekim yapamayiz. Çeltik ekiyoruz ancak çiftçi kazanamiyor. Burada pirinç fiyatlari 8 lira. Ayni pirinç Ankara’da, Istanbul’da 13-14 TL” dedi.



“Bu yil çeltikte rekolte ve verim iyi"

15 yasindan itibaren çeltik ekimi ile ugrastigini anlatan Ismet Uysal ise, “Bu yil çeltikte rekolte ve verim iyi. Ancak fiyatlari düsük. Çeltik fiyatlarina zam yapildi, ancak girdi maliyetleri artinca bize verilen fiyat düsük kaldi. Bundan muzdaribiz. Yetkililerden sesimizi duyarak buna göre önlem almasini isteriz. Gübre fiyatlari geçen yila göre 2-3 kat artti” ifadelerini kullandi.

"Tüccarlarin eline birakilmayalim"

Çeltikte ürün kalitesi ve rekoltenin iyi olmasina ragmen maliyetlerin yüksekligi sebebiyle sorun yasadiklarini ifade eden Aslan Türkmen, “Çeltik ekiminden, yetistirmekten, halkimiza güzel ve kaliteli ürün sunmaktan memnunuz. Tüccarlarin eline birakilmayalim. Tüccarlarin eline birakildigimizda geçtigimiz yildaki fiyat üzerinden benden ürün almak istiyor. Geçen yil mazot fiyatlari belli, bu yilki mazot fiyatlari belli. Gübre fiyatlari belli. Elimizden tutulsun. Maliyetler düsürülsün. Çeltik fiyatlari da düssün. Halkimiza da yazik. Çeltik fiyatlari 10 ila 20 lira olsun istemiyorum. Girdiler normal olsun, vatandasimiz da pirinci rahatlikla alsin. Bizim ektigimiz pirinci vatandas yemedikten sonra ne önemi var. Çiftçilerin elinden tutulursa tarim ürünleri herkese yeter” diye konustu.

Kaynak: İHA