Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Füzuli'ye Gelen Herkes Ermeni Vahsetini Görüyor'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, esi Mehriban Aliyeva ile Ermenistan isgalinden kurtarilmasinin 1. yil dönümünde Füzuli’ye yaptigi ziyarette, “Füzuli’ye gelen herkes Ermeni vahsetini görüyor” dedi.



Esi Mehriban Aliyeva ile Ermenistan isgalinden 17 Ekim 2020’de kurtarilan Füzuli’yi ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, temel atma törenlerine katildi.

Füzuli Uluslararasi Havalimani’nda incelemelerde bulunan Aliyev, Füzuli-Agdam karayolunun, Füzuli Anit Kompleksinin, yeniden insa edilecek Füzuli sehrinin, Füzuli’de insa edilecek ilk konut binalarinin ve Dövletyarli köyünde insa edilecek akilli köyün temelini atti. Cumhurbaskani Aliyev, Füzuli Merkez Sehir Parki’nda olusturulacak kosullar hakkinda bilgi aldiktan sonra, parkta agaç dikerek, eskiden Füzuli’de yasayan Azerbaycanlilarla bir araya geldi.

“17 Ekim Azerbaycan tarihinde özel bir yere sahip olacak”

Tam bir yil önce Azerbaycan Ordusu’nun Füzuli sehrini ve birkaç köyü isgalcilerden kurtardigini vurgulayan Cumhurbaskani Aliyev, “Burada Azerbaycan bayragini dalgalandirdik ve böylece uzun bir aradan sonra Azerbaycan devleti bu bölgelerde egemenligini saglamis oldu. Bu tarihi bir olaydir. O an 17 Ekim, Azerbaycan halkinin asirlik tarihinde özel bir yere sahip olacaktir. Çünkü 17 Ekim’de büyük sehrimiz Füzuli isgalcilerden kurtarildi” dedi.



“Füzuli’nin isgalden kurtarilmasi büyük önem tasiyordu”

Büyük bir yerlesim yeri oldugu için Füzuli’nin savas sirasinda isgalden kurtarilmasinin önemli oldugunu belirten Aliyev, “Cebrail ve Hadrut’tan sonra üçüncü büyük yerlesim yeri isgalcilerden kurtarildi. Füzuli için siddetli çatismalar gerçeklesti. Kent çevresinde günlerce çok ciddi operasyonlar yapildi. Düsman direndi, ancak yine de Azerbaycan Silahli Kuvvetleri, tarihi misyonunu yerine getirdi. Füzuli’nin isgalden kurtarildigi haberini Azerbaycan halkina açikladigimda, Azerbaycan halki ve tüm dünya, sanli görevimizi sonuna kadar yerine getirecegimizi, hiçbir gücün bizi durduramayacagini gördü” diye konustu.



“Fuzuli’nin kurtulusu bize ek bir manevi güç verdi”

Stratejik konumundan dolayi Füzuli’nin kurtarilmasinin önemli oldugunu ifade eden Aliyev, “Füzuli’nin kontrolümüze girmesinden sonra Susa’ya gitmek için bize daha çok firsat dogdu. Otuz yildir burada güçlenen düsmanin tahkimatlarini kirarak geçmemiz halkimizin büyük kahramanligini ve özverisini bir kez daha gösterdi. Düsmanlarimiz, askerlerimizin vatanlarini kurtarmak için ölmeye hazir olduklarini gördü. Canlarini feda eden kahraman askerlerimiz, Azerbaycan halkinin büyüklügünü bir kez daha düsmana göstermis oldu. Füzuli’nin isgalden kurtardiktan sonra Ermeni ordusunda firarlar daha da yayginlasti. Fuzuli’nin kurtulusu bize ek bir manevi güç verdi. Bundan sonra Azerbaycan Silahli Kuvvetleri kurtarma görevini büyük bir kararlilikla basariyla sürdürdü. Füzuli’nin kurtarilmasindan üç gün sonra Zengilan sehri, bes gün sonra Gubadli, ardindan Laçin koridoruna kadar ilerledik” dedi.



“Fuzuli’yi kurtardiktan sonra bayragimizi dikebilecegimiz hiçbir bina bulamadik”

Füzuli en çok tahrip edilen bölge oldugunu vurgulayan Aliyev, “Bugün Füzuli’de iken herkes Ermeni vahsetinin tezahürlerini görüyor. Füzuli sehri tamamen yikildi. Iyi hatirlarsiniz, Azerbaycan halki iyi hatirlar, Fuzuli’yi kurtardiktan sonra bayragimizi dikebilecegimiz hiçbir bina bulamadik. Bir askeri birligin bahçesindeki direge bayragimizi astik. Buraya gelen herkes Ermeni vahsetini, Ermeni vahsetini görüyor ve bunu kimse inkar edemez. Füzuli sehrini ve köyleri restore edecegiz. Geçen yil bu yönde büyük çalismalar yapildi. Kurtarilan tüm topraklarda hayat yeniden kurulacak ve vatandaslar evlerine dönecek. Ancak bu süreç çok karmasiktir. Burada dogru planlama yapilmali ve mayin temizleme yapilmalidir. Füzuli, kurtarilan bölgeler arasinda mayin sayisi bakimindan en kirli bölge, buraya yüz binden fazla mayin gömüldü. Bütün bu çalismalari paralel olarak yapmaliyiz” ifadelerini kullandi.

“Füzuli Uluslararasi Havalimani, Karabag’in hava kapisidir”

Füzuli Uluslararasi Havalimani’nin sadece sekiz ayda insa edildigini belirten Aliyev, “Bugün havalimanini incelerken, mayinli bir alanda, bu kadar kisa bir zamanda uluslararasi havalimanin dünya tarihinde insa edilmedigini bir kez daha düsündüm. Susa’ya giden Zafer Yolu’nu yaptik ve su anda Füzuli-Susa karayolunun insaati devam ediyor ve Füzuli-Hadrut, Füzuli-Cebrail, Füzuli-Agdam kara yollarinda çalismalar sürüyor. Füzuli-Agdam istikametinde yeni bir yolun temelinin attik. Agdam’a gelen misafirlerin ve vatandaslar Füzuli Uluslararasi Havalimani’ni kullanabilecek. Füzuli Uluslararasi Havalimani, Karabag’in hava kapisidir” ifadelerini kullandi.

“Dövletyarli köyünde ‘akilli köy’ konsepti temelinde büyük bir yerlesim yeri olusturulacak”

Dövletyarli köyünün "akilli köy" konsepti temelinde yeniden insa edilecegini belirten Aliyev, “Bes köyü birlestiren bu proje, gelecek yilin sonuna kadar vatandaslarimizin hizmetine sunmayi planliyoruz. Ilk etapta 450, ardindan da 300 konut daha yapilmasi planlaniyor. Bu Fuzuli’deki ilk yerlesim merkezi olacak” dedi.



“Zorunlu göçmenler, en kisa sürede kendi topraklarina geri dönecek”

Savasin ve Daglik Karabag sorununun artik tarihte kaldigini vurgulayan Aliyev, “Gelecege bakmaliyiz. Bugün gelecegi kendi ellerimizle yaratiyoruz. Hedeflerimize ulasacagiz, ülkemizi güçlendirecegiz, ordumuzu güçlendirecegiz ve Azerbaycan halkinin güven içinde yasamini temin edecegiz. Tabii ki, 30 yildir manevi acilar da dahil olmak üzere aci çeken zorunlu göçmenleri en kisa sürede kendi topraklarina geri döndürecegiz” dedi.

Kaynak: İHA