Afyonkarahisar 3. Uluslararasi Turizm Ve Lezzet Festivali'nin Gala Gecesi Yapildi

Afyonkarahisar 3. Uluslararasi Turizm ve Lezzet Festivali'nin (Gastro Afyon 2021) gala gecesi düzenlendi.



Valilik, Belediye, Türkiye Asçilar Federasyonu (TAFED) ve Afyonkarahisar Profesyonel Asçilar Derneginin (AFPAD) is birligiyle organize edilen festivalin bir otelde düzenlenen gala gecesi, iklim degisikligine ve gida israfina dikkati çekmek amaciyla ormani temsil eden kostüm giyen kadinin yürüyüsüyle basladi.

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, programda yaptigi konusmada, gala gecesine katilanlara tesekkür etti.

Belediye Baskani Mehmet Zeybek de Afyonkarahisar'in yöresel 600 çesit lezzetinin bulundugunu söyledi.

Kentin 740 bin nüfusa sahip oldugunu dile getiren Zeybek, söyle konustu:

"Ürettigi ürünlerle kendisine yeten ender sehirlerden birisiyiz. Mermerin baskentiyiz. 300'den fazla fabrikamiz mermeri isleyerek yurt disina ihraç etmektedir. Türkiye'de yumurta üretiminin fazla oldugu ve borsasiyla fiyatini belirleyen bir iliz. Termal turizmde de en çok yatak kapasitesine sahip sehiriz. 3 bin yillik tarihiyle gizemli bir kentiz. Lidyalilar, Frigler, Hititler, Selçuklu ve Osmanlilara ev sahipligi yapmis bir iliz. Dolayisiyla geçmisten gelen bu lezzetlerimizle 31 Ekim 2019'da UNESCO Yaratici Sehirler Agi'na alindik. Bu güzelliklerimizi ön plana çikaralim diye 14-17 Ekim'de 3. Uluslararasi Turizm ve Lezzet Festivali'mizi gerçeklestirdik."

Zeybek, gelecek yil etkinligi daha fazla katilimla gerçeklestirmeyi hedeflediklerini vurguladi.

- "Isletmeler eleman ariyor, maalesef eleman yok"

TAFED Baskani Zeki Açiköz de Türkiye'de bugün gastronomi dalinda en çok konusulan, en iyi yol alan ve festival yapan sehrin Afyonkarahisar oldugunu kaydetti.

Federasyonlarinin Türkiye'de çok sayida sosyal sorumluk projesi oldugunu belirten Açiköz, söyle devam etti:

"Salgin sürecinde federasyonumuz çesitli firmalar ve kuruluslarin yardimiyla 100 binin üzerinde ihtiyaç sahibi aileye destek olmaya çalisti. Devletimiz sonrasinda kisa çalisma ödenegi sistemini hayata geçirdi. Bu begenilir ya da begenilmez ama çok güzel bir sistemdi. Fakat bu da meslegimize inanilmaz sekte vurdu. Çünkü tembellige alistik. Simdi sektörün en büyük sikintisi ise enteresan. Simdi isletmeler eleman ariyor, maalesef eleman yok. Sektörün ve meslegin toparlanabilmesi için en az 2-3 yil zamana ihtiyaç var."

Açiköz, Türkiye Asçilar Milli Takiminin 2018 ile 2021 arasinda katildigi yarismalarda 17 altin, 14 gümüs ve 5 bronz madalya kazandigini sözlerine ekledi.

Programda, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ile AFPAD Baskani Hamza Kalkan da konusma yapti.

Daha sonra, TAFED Baskani Açiköz, kendisine meslegi ögreten ustasi 81 yasindaki Mengenli Serafettin Öztürk'ü, sef Mehmet Yalçinkaya ise Kalkan'i set kusatti.

Desteklerinden dolayi Vali Çiçek, milletvekili Özkaya ve Belediye Baskani Zeybek'e asçi üniformasi ve plaket verildi.

Gala gecesi, konser programinin ardindan sona erdi.

Programa, il protokolünün yani sira büyükelçiler, ünlü sefler, sanatçilar ve çok sayida davetli katildi.

Festival Frig Vadisi gezisiyle sona erecek.

Kaynak: AA