Kurumlarin Iç Mekan Tasarim Ve Araç Tamiri Ihtiyacini Meslek Liseliler Karsiliyor

Proje okulu olarak belirlenen Bolu Izzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri atölyede yaptiklari çalismalarla yilda yaklasik 1,5 milyon liralik ciro sagliyor Okul Müdürü Hasan Aksay: 'Cirodan ögrencilere su ana kadar 400 bin liraya yakin para ödendi. Bu sayede ögrencilerimiz hem egitim görüyor hem meslek ediniyor hem de harçliklarini çikariyor' 'Okulumuzdan mezun olan ögrencilerin ise yerlesmemesi gibi bir durumu yok'

MEHMET EMIN GÜRBÜZ - Bolu Izzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, kurumlarin iç mekan tasarim ve araç tamiri ihtiyacini karsilayarak yilda yaklasik 1,5 milyon lira gelir sagliyor.

Proje okulu olan lisede, Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi, Metal Teknolojileri, Bilisim Teknolojileri, Elektrik ve Elektronik, Kimya ve Motorlu Araçlar Teknolojileri bölümlerinde 14 kiz olmak üzere 800 ögrenci egitim görüyor.

Ögrencilerden 10, 11 ve 12. sinifta okuyanlar atölyelerde uygulamali olarak egitim aliyor.

Ögretmelerinin gözetiminde Milli Egitim Bakanliginin yani sira, Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesinin (BAIBÜ) iç mekan tasarimi ihtiyacini karsilayan ögrenciler, ayrica basta Il Saglik Müdürlügü araçlari olmak üzere resmi kurumlarin ve vatandaslarin vasitalarini tamir ediyor.

Atölyelerde yürütülen çalismalarla yillik yaklasik 1,5 milyon lira gelir elde ediliyor. Gelirin yüzde 30'u ögrencilere döner sermaye üzerinden haftalik olarak ödeniyor.

- "Okulun tercih edilme orani son 2 yilda iki katina çikti"

Okul müdürü Hasan Aksay, AA muhabirine, okulun 1945 yilinda egitim ögretime basladigini belirterek, 76 yillik birikimle ögrencilere en üst düzeyde mesleki egitim vererek ülkenin mühendis, teknik eleman ve ara eleman ihtiyacini karsilamaya katkida bulunduklarini söyledi.

Okulda yedi alanda egitim verildigini aktaran Aksay, "800 ögrenciye egitim vermekteyiz. Bu sayiyi iki yil içerisinde 1200 ögrenciye ve 10 alana çikarmak istiyoruz." dedi.

Aksay, bu yil yaklasik 1,5 milyon lira ciro elde ettiklerini dile getirerek, "Bu cirodan ögrencilere su ana kadar 400 bin liraya yakin para ödendi. Döner sermayeye gelen islerin yüzde 30'u ögrenciye dagitilmak zorunda. Bu sayede ögrencilerimiz hem egitim görüyor hem meslek ediniyor hem de harçliklarini çikariyor." diye konustu.

Döner sermaye kapsaminda MEB, Il Saglik Müdürlügü ve BAIBÜ ile protokol yaptiklarini kaydeden Aksay, "Okulumuz ayni zamanda özel ihtiyaçlara da cevap veriyor. Bakanlik kapsaminda yapilan çalismada Istanbul'a gönderilmek üzere tek kisilik 6 bin sira, degisik yerlere gönderilmek üzere çift kisilik 5 bin sira protokolünü yaptik. Bunlardan 4 binini teslim ettik. Mobilya Bölümünde üniversitenin tefrisat islerini bitirmek üzereyiz. Motor Bölümünde de Il Saglik Müdürlügünün tüm araçlarinin bakim ve onarimlari yapiliyor. Özele de hizmet veriliyor." ifadesini kullandi.

Aksay, çalismalari yaparken son teknolojiyi kullandiklarini, sanayideki ekipmanin tamaminin okulda da bulundugunu anlatti.

Bolu'da sanayi sektöründe çalisanlarin yüzde 65'ini okullarindan mezun olanlarin teskil ettigini belirten Aksay, "Okulumuzdan mezun olan ögrencilerin ise yerlesmemesi gibi bir durumu yok. Meslek liselerinden mezun olup da 'Ben issiz kaldim.' diyen duymadim. En zayif ögrenciye bile anahtar, pense tutmayi, bir parçayi ne yapmasi gerektigini ögretiyoruz ki bunlar isletmelerin aradigi elmanlar." dedi.

Aksay, çalismalar sonucunda okulun tercih edilme oraninin son 2 yilda iki katina çiktigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA