Kestanede Sasirtan Fiyat Farki Açiklamasi Üreticide 5-10 TL Büyüksehirde 35-40 TL

10 TL’den aldigini büyüksehirlerde ise 35-40 TL’den bunun satildigini belirtiyor. Aradaki fiyat farki sasirtiyor.

Kestanede Sasirtan Fiyat Farki Açiklamasi Üreticide 5-10 TL Büyüksehirde 35-40 TL
Sinop’ta geçen sene kuraklik nedeniyle rekoltenin düsük oldugu kestane bu sene patlama yapti. Erfelek Ziraat Odasi Baskani Ali Koca, geçen seneki 200 ton rekoltenin aksine bu sene 500 ton rekolte beklentisi oldugunu söyledi.

Kestane bollugu fiyatiyla tüketiciyi memnun ederken kestane toplayan köylü ise ayni oranda memnun kalmadi.

Erfelek’te kestane piyasasinin döndügü kestane pazarinda yüzler gülmüyor. Köylerden topladiklari ürünlerini buraya getiren vatandaslar toptancilarin ürünü ucuza almak istediginden yakiniyor. Ufak kestanenin fiyatinin 10- 12 TL, orta kestanenin 15 TL, büyük kestanenin 20 TL olmasi lazim gelirken toptancilarin büyük kestaneyi 12 TL’ye, ufak kestaneyi 7-8 TL’ye almaya çalistigi belirtiliyor. Kestanenin büyüksehirlerde 35-40 TL’den satildigini belirten köylü kendilerinden 5-10 TL’ye alinmak istenmesini emeginin karsiligi olarak görmüyor.

Toptancilar ise buna karsin kestanenin sadece Sinop’ta yetismedigini Karadeniz’de Sile’den Erfelek’e kadar kestane ormanlarinin oldugu belirtiyor. Bir iki hafta önce fiyatin 25-30 TL oldugunu belirten toptancilar ürünün bollasmasiyla fiyatin indigini savunuyor. Ürün tüketiciye ulasan kadar baska aracilarin da devreye girdigini bunun da etkili oldugunu belirtiyor. Kestane için geçmisten bu yana “yiyen doymamis satan olmamis” dendigini bunun ticaretinin yapilip da mal mülk sahibi olunamayacagini belirtiyorlar. Kestanenin fire veren bir ürün oldugunu 50 kilo çuvali bosaltip tekrar tartsan 49 kilo gelecegini hele ki kavrulurken yüzde 40 fire verildigini ifade ediyorlar. Bu nedenle ürünü 20 TL’den alsan kavrulmusun 70-80 TL’ye bulunabilecegini belirtiyorlar.
Kaynak: İHA