Kadinlarin Toplumsal Esitligi Için Karavaniyla Sehir Sehir Dolasiyor

Karavana dönüstürdügü minibüsüne 'Düldül' adini veren 3 çocuk annesi Zeynep Göknil Sanal, kadin haklarina dikkat çekmek için ülkeyi geziyor Türk Kadinlar Birligi Proje Mentoru Sanal: 'Kadin olunca 'Bunu kim sürüyor' diye çok soruyorlar. 'Ben sürüyorum' diyorum, 'Nasil yani’ diye tepkiler oluyor' Türk Kadinlar Birligi Bilecik Sube Baskani Ayla Ercan: 'Bizim de hosumuza gitti. Çok ilginç bir misafir agirladik. Karavani da çok güzel'

YAVUZ EMRAH SEVER - Ankara'da yasayan 3 çocuk annesi Zeynep Göknil Sanal, kadin esitligi konusunda farkindalik saglamak için karavana dönüstürdügü minibüsüyle kilometrelerce yol kat ediyor.

Geçen yil satin aldigi ve özel isçilikle adeta bir eve dönüstürdügü minibüsüne "Düldül" adini veren Sanal, saskin bakislara aldirmadan, hedefleri dogrultusunda Türkiye'nin birçok bölgesindeki toplantilara giderek otel yerine aracinda uyumayi tercih ediyor.

Küçük yasta ailesiyle göç ettigi Avustralya'dan genç yaslarda yurda dönerek egitim hayatini tamamlayan Sanal, 20 yil Ingilizce ögretmenligi yaptiktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginda çalisti.

Ankara'da yasayan ve çesitli sivil toplum kuruluslarinda görev alarak kadinlarin toplumdaki esitligi için 26 yildir çalismalarina devam eden Sanal, Bilecik'teki toplanti ve ziyaretlerine karavaniyla katilarak çevresindekilerin ilgi odagi oldu.

Sanal, AA muhabirine, kadin esitligi için hayata geçirdikleri projede 34 ilin yer aldigini ve 7 bölge mentorundan biri olarak görev aldigini söyledi.

Yüz yüze temaslarda bulunmak için kentlere gitmeye basladigini ifade eden Sanal, "34 ilden 150'ye yakin örgütle çalisiyoruz ve kadinlarla pandemiden dolayi daha hiç tanisamadik. Bu durum dogrultusunda biraz gözü karartip insanlarla tanisip görüselim istedik. Önce Sakarya'da bölge toplantisi yaptik. Bizim bölgede Sakarya, Kocaeli, Bursa, Bilecik ve Bolu var. Simdi Bilecik'ten baslayarak illeri tek tek gezecegim insallah." diye konustu.

- "Kadinlarin esitlige kavusmasini istiyoruz"

Türkiye'de kadinlarin toplumsal hayatin her alaninda esitlige kavusmasini istediklerini, cinsiyet ayrimciligina karsi kent kent gezerek mücadele verdiklerini belirten Sanal, bu çalismada karavani Düldül'ün büyük avantaj sagladigini dile getirdi.

Geçen yil otomobilini degistirme düsüncesi üzerine oglunun teklifiyle bir minibüs satin aldiklarini ve ogluyla birlikte karavana dönüstürdüklerini anlatan Sanal, "Karavanin olmasi benim için avantaj oldu. Otel derdi yok, yol derdi yok. Rahat rahat geziyorum." dedi.

- "Kadinbasimiza" hesabindan paylasiyor

Uzun yolculuklara alisik oldugunu aktaran Sanal, sunlari kaydetti:

"Biz ailece gezginiz. Yolda uykum mu geldi, kenara çekerim bir 15-20 dakika uyurum. Uyanir ve yola devam ederim. Ben aliskinim. Jandarma durduruyor. 'Abla karavan mi bu' diye soruyor. Içini görmek için izin istiyorlar. Merak eden çok oluyor. Kadin olunca 'Bunu kim sürüyor' diye çok soruyorlar. 'Ben sürüyorum' diyorum, 'Nasil yani’ diye tepkiler oluyor. Insanlar bunlara alisacak."

Zeynep Göknil Sanal, karavaniyla yolculuga baslamasinin ardindan sosyal medyada "kadinbasimiza" adli hesabindan yasadigi serüveni paylasmayi ihmal etmedigini de sözlerine ekledi.

Türk Kadinlar Birligi Bilecik Sube Baskani Ayla Ercan ise Sanal'in kente karavaniyla geldigini, otelden yer ayrilmasini istemedigini dile getirerek, "Önce çok tuhaf geldi. Komsularim bile 'Ayla abla o burada nasil kalacak' dediler. Bizim de hosumuza gitti. Çok ilginç bir misafir agirladik. Karavani da çok güzel. Onda bir sorun yok da biz de isteyecegiz böyle bir karavan. Sorun ondan olacak gibi." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA