Yalova'nin Güneyköy Meydani Osmanli Mimarisiyle Yenilendi

Yalova merkeze bagli Güneyköy'de hayata geçirilen "Tarihi Sultan Resat Çesmesi Meydan Düzenlemesi ve Cephe Saglamlastirma Projesi" törenle açildi.

Yalova Valiligi ve Il Özel Idaresince hazirlanan "Tarihi Sultan Resat Çesmesi Meydan Düzenlemesi ve Cephe Saglamlastirma Projesi"nde çalismalar tamamlandi.

Proje ile önceki yillarda restore edilen çesmenin çevresinde yapilarin cepheleri Osmanli mimarisiyle yenilendi.

1 milyon 210 bin liraya yapilan çalismaya Dogu Marmara Kalkinma Ajansi (MARKA) 634 bin lira, Il Özel Idaresi ise 576 bin lira destek sagladi.

Osmanli-Rus Harbi sonrasinda Naksibendi seyhlerinden Muhammed Medeni ve Seyh Serafettin tarafindan kurulan Kafkas köyde projenin açilis töreni düzenlendi.

Törende konusan Il Genel Meclisi Baskani Hasan Soygüzel, cephe saglamlastirma ve meydan düzenlemesi çalismasinin basariyla tamamlanmasindan dolayi mutlu oldugunu söyledi.

Soygüzel, çalismalarda dogal malzemelerin kullanildigini belirterek, söyle konustu:

"Kiremitlerinden tutun, pencerelerine kadar, altta kaynak baslarina kadar tamamen tarihi dokuya uygun olarak dogal malzeme kullanilarak meydan tasarlandi. Güneyköy'ümüz yaz aylarinda ciddi ziyaretçi alan bir köyümüz ve Dagistan mutfaginin lezzetlerini burada tatmaniz mümkün. Dolayisiyla bu meydan düzenlemesi, cephe saglamlastirmasi ile biz burada dini ve kültürel bir turizm hareketliligini de baslamasini insanlarin burada vakit geçirme, burada bulunmaktan keyif duymalari istedik."

Il Özel Idare Genel Sekreteri Selim Karahan ise 10 köyde meydan düzenleme çalismalarinin tamamlandigini ifade etti.

Yalova’da altyapisi eksik hiçbir köy olmadigini belirten Karahan, "Bütün yollarimiz asfalt, içme suyu sikintisi olan hiçbir köyümüz yok. Kanalizasyon girmemis hiçbir köyümüz yok. Sadece bozulan yerlerin tadilatini yapiyoruz. Artik meydan düzenleme çalismalarini yapiyoruz. Bu, Türkiye’nin birçok yerinde görülemez." diye konustu.

Programa, Vali Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Belediye Baskan Vekili Mustafa Tutuk, kurum müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katildi.

Kaynak: AA