Sudan Basbakani Hamduk Açiklamasi 'Geçis Dönemini Tehdit Eden Agir Siyasi Kriz Yasiyoruz'

Sudan Basbakani Abdullah Hamduk, Sudan'daki geçis dönemini tehdit eden agir ve tehlikeli bir siyasi kriz yasadiklarini belirterek, krizden kurtulmalarini saglayacak yol haritasini açikladi.

Devlet televizyonunda yaptigi konusmada Hamduk, 21 Eylül'deki darbe girisiminin herkese bir uyari olmasi gerekirken iktidar ortaklari arasinda fitneye dönüstügünü belirtti.

Hamduk, "Geçis dönemini tehdit eden agir ve tehlikeli bir siyasi kriz yasiyoruz." dedi.

Basbakan Hamduk, bu krizin çözülmesi için tüm taraflarla yogun görüsmelere girdigine deginerek, "Seçimlere sadece iki yil kaldi. Hemen hazirliklara baslamamiz gerekiyor." diye konustu.

Hamduk, Sudan'daki sivil ve askeri bilesenler arasindaki siyasi krizden çikmak için birkaç çözüm önerisi sundu.

Asker ve siyasi güçleri birbirini suçlamayi sona erdirmeye çagiran Hamduk, geçis dönemi kurumlarindaki çalismalara geri dönülmesi gerektigini vurguladi.

Terör ve güvenlik gibi milli güvenlik meselelerinin çekismelere konu edilmemesi gerektigini belirten Hamduk, tek tarafli adim atmaktan vazgeçilmesini istedi.

Sudan Basbakani, iktidardaki sivil koalisyon Özgürlük ve Degisim Güçleri ittifakindaki bölünme ve anlasmazliga son verilmesini isterken hükümetin farkli gruplarin da katilimiyla genisletilmesi ve tüm Sudanlilari temsil eden bir meclis kurulmasi çagrisinda bulundu.

Sudan'in dogusundaki hükümet karsiti protestolara da deginen Hamduk, Sudan'in dogusunun kaynaklar açisindan zengin oldugu halde onlarca yillik ihmal ve dislanmadan dolayi fakirlik çektigini dile getirdi.

Dogu bölgesinin tüm siyasi ve toplumsal güçlerini, mevcut krizi daha da tirmandiran konularda uzlasmak için müzakere masasi davet eden Sudan Basbakani, bölgedeki gruplara, halkin fazla zarar görmemesi için liman ve ana yollari açmaya ve dogrudan diyaloga basvurmaya çagirdi.

Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi de yaptigi basin açiklamasinda, Basbakan Hamduk'un açikladigi yol haritasinin demokratik geçisisin hedeflerine ulasmasi için bir firsat oldugunu ifade etti.

Mehdi, geçis döneminin zorluklarinin üstesinden gelmek, özgür ve adil seçimlerin yolunu açmanin siyasi uzlasidan geçtigini kaydetti.

Kaynak: AA